GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora nije odustala od potrage za gasom u podmorju

Crna Gora nije odustala od potrage za gasom u podmorju
GAS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2024 / 16:23
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crna Gora ima potencijala za razvijanje novih prohekata u oblasti gasa, pa je u planu da do kraja godine bude raspisan javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. Na tom pozivu, kako je kazao, aktivno rade sa kolegama iz Uprave za ugljovodonike.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li ikad vidjeti benefite od istraživanja i eksploatacije nafte, tj. hoćemo li ikad imati značajniji prihod od nafte ili je to završena priča, Mujović je u intervjuu za Dan podsjetio da su koncesionari Eni i Novatek tokom šest godina istraživanja, uključujući i bušenje prve istražne bušotine, na ovaj projekat potrošili skoro 153 mil EUR dok je kompanija Energean, koja je vršila istraživanje na dva manja bloka (338km2), potrošila oko 7,5 mil EUR.

- Crna Gora nije imala nijednog eura troška tokom ovih istraživanja, dok je u istom periodu prihodovala od naknade za površinu i po tom osnovu se u periodu 2016 - 2022. godina u državni budžet slilo skoro 2,9 mil EUR (2.840.644 eura) - naveo je.

Ipak, kako je kazao, glavni benefit od istraživanja crnogorskog podmorja je značajno znanje o geološkoj potencijalnosti na istraživanim blokovima, koje se mjeri terabajtima podataka u crnogorskom vlasništvu i koja će u budućnosti biti okosnica daljih istraživanja.

- Imajući u vidu da zemlje u okruženju (Hrvatska, Italija, Albanija) imaju više od 1.000 bušotina na svojoj teritoriji i decenijama eksploatišu naftu i gas, vjerujemo da i Crna Gora ima potencijala u ovoj oblasti. Ako uzmemo u obzir evropski trend zelene tranzicije, smatramo da imamo potencijala za razvijanje novih projekata u oblasti istraživanja gasa. U tom smislu, tokom ove godine planirano je i raspisivanje javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje, na kome aktivno radimo sa kolegama iz Uprave za ugljovodonike. Realizacijom ovog ugovora o koncesiji Crna Gora će dobiti nove geofizičke podatke za dio podmorja koji do sada nije "pokriven" ugovorima o koncesiji za proizvodnju, a koji je i dalje neistražen, što bi, u konačnom, moglo biti finalizovano pronalaženjem komercijalnih rezervi gasa. Naš optimizam po ovom pitanju, osim pozitivna iskustva iz okruženja, potkrepljuju i povoljni podaci istraživanja kompanije Energean - istakao je Mujović.

Tagovi: gas, podmorje, crna gora
PROČITAJ I OVO
U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom
PLIN
U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom
BRUXELLES - Potražnja za prirodnim plinom u EU smanjila se i u 2023., kliznuvši na najnižu razinu u 15 godina, a Hrvatska se svrstala u malu skupinu zemalja s većom potrošnjom, pokazali su danas podaci europskog statističkog ureda.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone putovanja, zasjenivši procjene da bi vodeći proizvođači mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Goldman Sachs: Globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034.
PROGNOZE
Goldman Sachs: Globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034.
NEW YORK - Globalna će potražnja za naftom rasti najmanje do 2034. godine, najnovija je prognoza analitičara njujorške bankarske korporacije Goldman Sachs.
Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
NUKLEARKA
Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
MOSKVA - Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj središnjoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
PLIN
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
LJUBLJANA - Tijekom današnjeg posjeta premijera Roberta Goloba Alžiru, Slovenija i Alžir potpisale su amandman na ugovor o kupoprodaji plina kojim će Slovenija povećati opskrbu prirodnim plinom iz Alžira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE