GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Počinje mapiranje održivih lokacija za obnovljive izvore energije

Crna Gora: Počinje mapiranje održivih lokacija za obnovljive izvore energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 16:53
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA – Ministarstvo energetike i rudarstva potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa organizacijama The Nature Conservancy i Eko-tim, kao izraz spremnosti na saradnju radi podsticanja razvoja solara i vjetra u Crnoj Gori, uz istovremeno očuvanje prirodnih i društvenih vrijednosti.

Memorandum će olakšati izradu i implementaciju nacionalne studije o pozicioniranju solarnih i vjetroelektrana u Crnoj Gori, kako bi se pomoću nje identifikovala niskokonfliktna područja za razvoj obnovljivih izvora energije.

“Temelj za ovakvo istraživanje je nedavno objavljena studija procjene pontencijala Opštine Nikšić za dobijanje energije iz sunca i vjetra. Studija je pokazala da područja sa najmanjim konfliktnim potencijalom u ovoj opštini, a istovremeno sa srednjim ili visokim razvojnim potencijalom mogu da ponude oko 40 megavata (MW) električne energije iz vjetra i impresivnih 2,7 gigavata (GW) iz solara”, dodaje se u zajedničkom saopštenju poptpisnika Memoranduma.

Resorni ministar, Saša Mujović, kazao je da je studija koja je imala za cilj mapiranje lokacija sa najvećim potencijalom za razvoj obnovljivih izvora električne energije na bazi vjetra i sunca, jedinstvena studija takve vrste sprovedena na području Opštine Nikšić.

“Rezultati nam govore da ovo područje raspolaže značajnim resursom za razvoj obnovljivih izvora električne energije. U cilju sprovođenja daljih ispitivanja, Ministarstvo energetike i rudarstva će pružiti institucionalnu i stručnu podršku za potrebe izrade nacionalne studije koja će doprinijeti unaprijeđenju razvoja obnovljivih izvora električne energije i definisanju nacionalnih strategija za dostizanje klimatske neutralnosti”, rekao je Mujović.

Predstavnik The Nature Conservancy, Igor Vejnović, saopštio je da su zahvalni Ministarstvu na spremnosti da zajedno sa njima, Eko-timom i drugim partnerima u Crnoj Gori započne rad na nečemu što umnogome liči na proces koji se sprovodi u okviru REPowerEU plana kojim Evropska unija (EU) zahtijeva od zemalja članica da odrede takozvana područja za ubrzani razvoj obnovljivih izvora energije.

“Potencijal za proizvodnju električne energije iz sunca i vjetra je neupitan. Pristup kakav je pametno mapiranje će nam omogućiti da dođemo do konkretnih brojki koliki je potencijal u megavatima i koje su to niskokonfliktne lokacije koje će podržati brzu i odgovornu zelenu tranziciju”, rekao je Vejnović.

Predstavnika Eko-tima, Milija Čabarkapa, rekao je da su uvjereni da će ova saradnja izroditi mnoge benefite, kako za crnogorski elektroenergetski sistem tako i za očuvanje prirodnih vrijednosti.

“Naš zadatak će biti da uvažimo principe očuvanja biodiverziteta i osiguramo dobrobit za lokalnu zajednicu, da doprinesemo ispunjavanju obaveza Crne Gore po pitanju ispunjavanja klimatskih ciljeva, ali i da omogućimo kredibilne podatke o područjima koja pružaju optimalne uslove za razvoj projekata obnovljivih izvora energije”, poručio je Čabarkapa.

U sklopu Memoranduma, Ministarstvo će pružiti institucionalnu podršku ispitivanjima izvodljivosti razvoja sistema za skladištenje energije na lokaciji Željezare Nikšić, a sve u cilju balansiranja solarnih i vjetroenergetskih resursa, kao nestabilnih izvora energije.

“Ovaj sistem bi se pouzdano punio električnom energijom iz mreže u trenucima viška, te bi vraćao energiju u mrežu kada je potrebno. Uspjeh ovog projekta mogao bi rezultirati stvaranjem demonstracionog centra za industriju s nultom neto stopom emisija u jugoistočnoj Evropi i šire, te bi mogao donijeti korist lokalnim zajednicama otvaranjem novih radnih mjesta u industriji čiste energije”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se Crna Gora, kao i ostatak svijeta, suočava sa izazovom kako u vremenu kriza klime i biodiverziteta sačuvati energetsku stabilnost, a da se krize dodatno ne prodube.

“Najveći doprinos emisijama gasova staklene bašte i rastu globalne temperature predstavlja upotreba fosilnih goriva, zato se kao mogući nosilac elektroenergetskog sistema Crne Gore u budućnosti izdvajaju pouzdane i sve dostupnije tehnologije proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su naveli da energetska tranzicija ka obnovljivim izvorima energij, kakvi su sunce i vjetar, zahtjeva posebnu pažnju po pitanju njihovog pozicioniranja budući da ove tehnologije zauzimaju značajan prostor.

“Ukoliko se prostor ne odabere pažljivo to može proizvesti konflikte i dovesti u rizik biodiverzitet, kulturne, društvene i ekonomske vrijednosti nekog područja, što na kraju dovodi u pitanje realizaciju brojnih projekata zbog mogućeg otpora lokalnog stanovništva i stručne javnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: oie, crna gora, solari, vjetar, The Nature Conservancy, Eko-tim
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE