GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora produljila rok za istraživanje nafte

Crna Gora produljila rok za istraživanje nafte
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz / indikator.ba
PODGORICA - Da li u Crnoj Gori nafte u podmorju – pitanje je na čiji odgovor će se čekati duže nego sto je bilo planirano.

Naime, Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o zahtjevu Eni Montenegro BV, Holandija i Novatech Montenegro BV, Holandija za produžnje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika.

Ranije je bilo najavljeno da će rezultati stići krajem decembra, a taj rok se stalno produžavao još od avgusta, kada je to prvobitno bilo planirano.

Kako je saopšteno iz Vlade, u Informaciji se navodi da su poteškoće operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja, a koje su izvan razumne i predvidljive kontrole koncesionara, uzrokovale operativna kašnjenja od više od četiri mjeseca.

- Imajući u vidu navedeno, zahtjevi koncesionara za produženje prvog perioda istraživanja su ocijenjeni opravdanim i isti se mogu prihvatiti kao problemi nastali tokom istraživanja, koji se nijesu mogli predvidjeti, izbjeći ili otkloniti. U tom smislu, Vlada je odobrila produženje prvog perioda istraživanja i faze istraživanja iz ugovora za period od šest mjeseci, saopšteno je iz Vlade.

Prema ranijim najavama, Crna Gora je trebalo da do kraja septembru ima preliminarne podatke o kvalitetu i potencijalu ležišta nafte i plina u njenom južnom priobalju.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Prvi ugovor je 2016. potpisala s talijansko-ruskom kompanijom Eni i Novatek za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean, za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Prva bušotina čiji rezultati se najprije očekuju nalazi se kod Ulcinja, na 28 kilometara od obale.

Tagovi: istraživanje nafte u Crnoj Gori, Eni, Novatek, Marko Perunović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE