GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danica Maljković izabrana za voditeljicu nove Grupacije za vodik HGK

Danica Maljković izabrana za voditeljicu nove Grupacije za vodik HGK
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 14:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na jučerašnjoj godišnjoj plenarnoj sjednici Udruženja energetike Hrvatske gospodarske komore osnovana je Grupacija za vodik na čelu koje će biti direktorica tvrtke DOK-ING Energo Danica Maljković.

„Čekaju nas značajne aktivnosti na ovom polju. U sklopu Europskog zelenog plana znamo što nas kao industriju čeka u narednih desetak godina i to je velika prilika za naša poduzeća da razviju nove proizvode i usluge. Ova Grupacija će pratiti regulatorne promjene u Bruxellesu i mogućnosti financiranja za razvoj vodikovih tehnologija, pripremati našu industriju za nove izazove, povezivati tvrtke sa znanstvenom zajednicom i integrirati komunikaciju između svih dionika“, poručila je Maljković.

U „Strategiji vodika za klimatski neutralnu Europu“ istaknuto je kako će u integriranom energetskom sustavu budućnosti vodik imati važnu ulogu, zajedno s elektrifikacijom iz obnovljivih izvora te učinkovitijom upotrebom resursa. Analize pokazuju da bi do 2050. vodik mogao zadovoljavati 24 posto svjetskih energetskih potreba, a vrijednost njegove godišnje prodaje mogla bi iznositi 630 milijardi eura. Trenutno je u pripremi i Hrvatska strategija za vodik od 2021. do 2050., koja će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije.
Ravnateljica Uprave za energetiku, Kristina Čelić, govorila je o NPOO-u i naglasila kako se dekarbonizacija energetskog sektora planira kroz četiri grupe investicije, među kojima je i korištenje vodika. „Za to je planirano 586 milijuna kuna , od čega 353 milijuna bespovratnih sredstava. Poticat ćemo instaliranje elektrorizatora za obnovljivi vodik, tu INA već ima pilot projekt instaliranja, a planira se i izgradnja šest punionica za korištenje vodika u prometu“, rekla je Čelić.
Potencijala vodika dotaknuo se i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić, kazavši kako je vodik „velika stvar“ za našu energetsku tranziciju te da nam je potrebna promjena mindseta, odnosno osvještavanje o važnosti tog resursa. „Imamo usko grlo koje se zove mreža, ali ne smijemo zbog toga zanemariti potencijale. Proces izgradnje mreže je višegodišnji pothvat, ali moramo početi raditi sada“, izjavio je Milatić.
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, Tomislav Radoš istaknuo je da nam predstoji realizacija ambiciozno postavljenih ciljeva za dekarbonizaciju gospodarstva u kojem će ključnu ulogu imati sektor energetike. „Razdoblje koje nam dolazi donosi novi ciklus ulaganja i veliku priliku za naše tvrtke iz energetskog sektora. Proces zelene tranzicije neće biti jednostavan, ali ta tranzicija nije prijetnja, već je moramo iskoristit kao veliku priliku. Na tome ćemo raditi u HGK kroz informiranje i edukacije“, poručio je Radoš, dodavši kako je multisektorska suradnja nužna da se maksimalno iskoriste sredstva EU na kojima će zelena tranzicija počivati.

Tagovi: Danica Maljković, Grupacija za vodik HGK, vodik, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Le Maire traži od TotalEnergiesa veće popuste u borbi protiv inflacije
ZAHTJEVI
Le Maire traži od TotalEnergiesa veće popuste u borbi protiv inflacije
PARIZ - Francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je u ponedjeljak TotalEnergies da potrošačima ponudi veće popuste na gorivo kako bi pomogao obuzdati inflaciju i zaštititi kupovnu moć kućanstava.
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
DOKUMENTI
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
PLIN
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
BEČ - Budući da Gazprom ne napuni jedno od najvećih skladišta plina u Austriji, stupanjem na snagu novog zakona o energetskoj sigurnosti, austrijske vlasti će od 1. srpnja preuzeti skladište u Haidachu.
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
PLANOVI
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
ZAGREB - Bugarska i Grčka planiraju se povezati vodikovim cjevovodom kako bi unaprijedile energetsku sigurnost, a u planu je i cjevovod za ukapljeni prirodni plin koji će povezati Bugarsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju s Grčkom.
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
PLIN
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
BRUXELLES - "Ozbiljni prekid" u opskrbi Europske unije ruskim plinom izgledan je, kazala je povjerenica za energetiku EU u ponedjeljak te pozvala zemlje da obnove svoje krizne planove za slučajeve problema u opskrbi i koriste druga goriva kad je to moguće kako bi sačuvali plin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE