GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danska predlaže porez na ugljik

Danska predlaže porez na ugljik
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2022 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danska vlada predložila je u srijedu uvođenje jedinstvenog ugljičnog poreza kompanijama kako bi osigurala ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja emisije štetnih plinova.

Predloženim porezom od 1.125 danskih kruna (164,21 dolara) po toni ekvivalenta ugljičnog dioksida emisija ugljika smanjila bi se do 2030. godine za 3,7 milijuna tona godišnje, priopćila je vlada.

Porez se bazira na prognoziranoj cijeni dozvole za emisiju tone ugljika u 2030. godini od 750 danskih kruna, a plaćale bi ga teška industrija i energetski sektor.

Manje kompanije koje nisu dio eruopskog sustava trgovine dozvolama plaćale bi 750 kruna po toni.

"Cilj je te inicijative da tvrtke koje utječu na klimu plaćaju za svoju emisiju", rekao je ministar poreza Jeppe Bruus.

Vlada je također predložila da se izdvoji sedam milijardi kruna kako bi se tvrtkama pomoglo u zelenoj tranziciji i time na minimum svede rizik njihove selidbe u inozemstvo radi izbjegavanja novog poreza, rekao je Bruus.

Prijedlog predviđa nižu poreznu stopu za proizvođače cementa i kamene vune, uključujući i najvećeg danskog zagađivača, proizvođača cementa Aalborg Portland.

Novi porez pomogao bi Danskoj, jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, da postigne svoj cilj i do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na razine iz 1990. odnosno za oko 20 milijuna tona ekvivalenta ugljičnog dioksida.

Tagovi: Danska, porez na ugljik
PROČITAJ I OVO
Prekidi u opskrbi podigli cijene nafte iznad 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekidi u opskrbi podigli cijene nafte iznad 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak iznad 112 dolara budući da su prekidi u opskrbi iz Libije i očekivani štrajk naftnih radnika u Norveškoj prevagnuli nad strahovanjima da bi usporavanje gospodarstva moglo smanjiti potražnju.
Japanska vlada apelira na štednju energije zbog rekordnih vrućina
APEL
Japanska vlada apelira na štednju energije zbog rekordnih vrućina
TOKIO – Na istoku Japana tijekom tjedna zabilježene su najviše temperature u povijesti praćenja pa vlasti mole građane da ograniče potrošnju energije koja se zbog klimatskih uređaja troši u velikim količinama.
Danici Drašković još jedan mandat u Odboru direktora NIS-a
MANDAT
Danici Drašković još jedan mandat u Odboru direktora NIS-a
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) objavila je da je Skupština te kompanije imenovala 11 članova Odbora direktora.
Filipović: Vaučeri za gorivo još nisu spremni
POSKUPLJENJA
Filipović: Vaučeri za gorivo još nisu spremni
ZAGREB - U utorak istječe moratorij na cijene goriva i ako Vlada ne intervenira, gorivo bi moglo drastično poskupjeti. Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, komentirao je cijene goriva i mogućnost uvođenja vaučera.
Skupina OPEC+ ostala pri ranijem dogovoru o proizvodnji za srpanj
NAFTA
Skupina OPEC+ ostala pri ranijem dogovoru o proizvodnji za srpanj
LONDON - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici složili su se danas da će ostati pri prethodno odobrenom povećanju proizvodnje nafte za srpanj i kolovoz, ali su se suzdržali od bilo kakvih razgovora o proizvodnoj politici od rujna nadalje, priopćio je naftni savez. poput OPEC+ .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE