GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2

Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 12:19
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danska je uklonila posljednju prepreku za dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 a time i veće isporuke ruskog plina u Europu, odobrivši da se za postavljanje cijevi koriste brodovi koji nisu obuhvaćeni američkim sankcijama.

Gradnja 1.230 kilometara dugog cjevovoda blizu je kraja - preostaje još završni dio u danskim teritorijalnim vodama, dug oko 120 kilometara.

Radovi su prekinuti u prosincu prošle godine nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas obustavila sudjelovanje u projektu zbog američkih sankcija kompanijama koje su osigurale brodove za postavljanje cijevi.

Danska agencija za energetiku objavila je početkom tjedna da je odobrila zahtjev da se za postavljanje cijevi koriste usidreni brodovi, umjesto sofisticiranijih koji koriste tehnologiju samopozicioniranja i obuhvaćeni su američkim sankcijama.

Konzorcij Sjeverni tok 2 zadovoljan je odlukom, kazala je glasnogovornica, dodajući da će naknadno objaviti koji će brod koristiti i kada bi projekt prema njihovim očekivanjima trebao biti završen.

Moskva bi mogla angažirati brod Akademik Čerskij koji je prema podacima Refinitiv Eikona usidren blizu njemačke luke Mukran na Baltiku, dodaje Reuters.

Gradnja cjevovoda otegnula se zbog političkog otpora SAD-a, ali i tranzitnih zemalja Ukrajine i Poljske.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se gradnji plinovoda, tvrdeći da će učvrstiti ekonomski utjecaj Rusije u Europi, podsjeća Reuters.

Tagovi: Danska, Sjeverni tok 2, Allseas, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije
NAFTA
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije

BAKU - Očekuje se da će Kazahstan od rujna dio svoje sirove nafte prodavati kroz najveći azerbajdžanski naftovod, dok ta zemlja traži alternative ruti koju je Rusija već jednom zatvorila u srpnju.

Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
LONDON - Cijene nafte pale su u petak jer su strahovi od recesije zasjenili izglede potražnje, ali su ipak ostale na putanji tjednoga rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE