GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra

Đedović Handanović: U rafineriju nafte u Smederevu biće uloženo 2,4 milijarde evra
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 11:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biti uloženo blizu 2,4 milijarde evra, te da će biti izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Ministarka je za današnju "Politiku" kazala da je Okvirnim sporazumom o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, potpisanim na period važenja od dve godine, planirana gradnja rafinerije u kojoj će se primenjivati najmodernije tehnologije i u kojoj će se prerađivati teška i laka sirova nafta.

Dodala je da se vreme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole.

"U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija", kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, reč je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.

Prema njenim rečima, ovaj grinfild projekat podrazumeva otvaranje novog pogona za preradu sirove nafte, kapacitreta do 100.000 barela dnevno i proizvodnju derivata nafte u skladu sa najvišim tehnološkim i ekološkim standardima.

"Sirova nafta će do rafinerije u Smederevu biti dopremana naftovodom, što znači da će od Pančeva do lokacijer u Smederevu biti izgrađen novi krak za potrebe buduće rafinerije", rekla je Đedović Handanović i dodala da tvrdnja da će projekat doprineti zaduživanju države nije zasnovana ni na jednoj analizi.

Istakla je i da će građani i nevladin sektor moći da učestvuju u pripremi dokumentacije za izgradnju rafinerije, kako tokom izrade prostornog plana, tako i tokom izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ona je navela da je cilj Vlade Srbije da ispuni najviše standarde zaštite životne sredine, ali da se država ne može odreći projekata samo pod izgovorom da imaju uticaj na prirodu.

"U ovom slučaju nema iznenađenja, ni bilo kakave bojazni za građane, jer će sve biti urađeno po ekološki najvišim standardima", rekla je za Đedović Handanović.

Podsetila je i da je Srbija u naftnom sektoru energetski visoko uvozno zavisna, sa relativno niskim učešćem sopstvene proizvodnje nafte u ukupnoj potražnje, te da je ranije, pored rafinerije u Pančevu, imala i onu u Novom Sadu koja je teško oštećena tokom NATO bombardovanja 1999. i nije bilo mogućnosti da se obnovi.

"Činjenica da je Srbija do pre 25 godina imala dve rafinerije, govori u prilog realizacije ovog projekta", kazala je Đedović Handanović za "Politiku".

Tagovi: Đedović, smederevo, rafinerija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE