GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura

Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2024 / 15:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.

Uz upravu, utjecaj ograničenja marži u naftnim derivatima na poslovanje istaknuli su i neki dioničari.

Skupština, na kojoj je bilo nazočno oko 71,5 posto kapitala s pravom glasa, među ostalim je dala suglasnost i na politiku nagrađivanja organa upravljanja i nadzora te im dala razrješnicu za prošlogodišnji rad.

U predstavljanju prošlogodišnjeg poslovanja i planova predsjednik uprave Petrola Sašo Berger istaknuo je utjecaj regulacije cijena goriva u okviru koje se određuju najviše dopuštene marže. One su znatno niže nego u susjednim i ostalim europskim zemljama, a njihovo ograničenje negativno utječe na poslovanje, koči zelenu tranziciju i nije dostatno za pokrivanje troškova poslovanja, naglasio je. Država je povećala carine koje čine oko polovicu maloprodajne cijene, a smanjila marže koje čine oko pet posto maloprodajne cijene.

Svoje će primjedbe dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike u sklopu javne rasprave nacrta nove uredbe o utvrđivanju cijena pojedinih naftnih derivata, rekao je Berger. Prošli tjedan, prilikom predstavljanja kvartalnih rezultata, kompanija je upozorila da će predložena nova regulacija pogoršati negativne učinke regulacije cijena na poslovanje. Smatra da, s obzirom na tržišne uvjete, regulacija više nije potrebna, a u slučaju produljenja regulacije želi dopuštene marže podignuti na europski prosjek.

Tagovi: petrol, dividenda, berger, nafta, green deal
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE