GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diplomatski napori spustila cijene nafte ispod 92 dolara

Diplomatski napori spustila cijene nafte ispod 92 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 92 dolara budući da su ulagače ohrabrili pojačani pokušaji diplomacije da spriječi širenje sukoba na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 41 cent nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 91,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 87,73 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na intenziviranje diplomatskih napora da se spriječi daljnja eskalacija sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

"Diplomatska nastojanja u proteklim danima ublažila su napetost, ulijevajući kakvu-takvu nadu da bi se rasplamsavanje rata moglo zaustaviti", tumači raspoloženje na tržištu Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Čelnici EU-a planiraju ovaj tjedan pozvati na "humanitarnu stanku" u sukobu kako bi pomoć mogla stići do Palestinaca u Gazi, kojima bi tokom dana trebao stići i treći konvoj s hranom i vodom. Francuski i nizozemski čelnici spremaju se pak ovaj tjedan posjetiti Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden bio je prošli tjedan u Izraelu, a u nedjelju je razgovarao sa čelnicima Kanade, Francuske, Britanije, Njemačke i Italije.

"Trgovce donekle umiruje izraelsko odgađanje planiranog kopnenog upada u sjevernu Gazu kako bi se omogućili pregovori o oslobađanju talaca, što otvara priliku za diplomaciju", dodala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

No, Izrael je u ponedjeljak nastavio s bombardiranjem Gaze, a prošle noći izraelski zrakoplovi napali su južni Libanon.

Na tržištima strahuju da bi širenje sukoba poremetilo opskrbu s Bliskog istoka, ključnog proizvođača.

"Eskalacija osvete u regiji pojačat će trendove štetne za gospodarstvo, potencijalni rast cijena nafte raspirio bi inflaciju širom svijeta, središnje banke mogle bi ponovo krenuti sa zaoštavanjem monetarne politike i to bi zakočilo rast svjetske potražnje za naftom ", tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak poskupio 2,09 dolara, na 95,72 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE