GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do kad HEP može izdržati minuse?

Do kad HEP može izdržati minuse?
TERET KRZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Vlada sada pomaže građanima i poduzetnicima, i to je nedvojbeno. No mnogi analitičari, ali i politički protivnici premijera, podsjećaju da se to čini našim novcem, odnosno proračunskim, a novac se isisava i iz državnih tvrtki poput HEP-a.

Vlada je danas usvojila paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima, vrijedan 1,7 milijardi eura. Pomaže se svim kućanstvima i svim poduzetnicima, ali postavlja se pitanje dokad HEP može izdržati minuse, piše N1 televizija.

“Održati HEP ne samo na nogama, nego zadržati ga kao snažnu kompaniju koja će imati kapacitet i sredstva za daljnje investicije i ulaganje u energetsku tranziciju, a to je fokusiranje na obnovljive izvore”, tvrdi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I dok premijer govori da će HEP ostati na nogama i još investirati, ekonomski stručnjak misli posve drugačije.

“Mi imamo dvije godine jeftiniju struju da bi idućih 10 godina imali ekstremno skupu struju. Država ako ide u dokapitalizaciju HEP-a, morat će to učiniti zaduživanjem. Na globalnom tržištu će morati reći ‘dajte nam 2 milijarde eura da to jednostavno spalimo’. Recite u banci da imate super poslovni model, da kupujete po 10, a prodajete po 8, nađite mi banku koja će vas po tom poslovnom modelu kreditirati”, rekao je ekonomist Neven Vidaković.

Vlada daruje potporama, a trgovački centri, pa i pojedini poduzetnici, vraćaju većim cijenama.

“Ne bih rekao da samo pozivamo na solidarnost, vidjeli ste aktivnosti Inspektorata u siječnju kada smo imali više nego jasne indikacije o neopravdanom podizanju cijena prilikom konverzije u euro, prilikom čega su oni koji su to činili neopravdano dobili ozbiljne kazne”, rekao je danas Plenković.

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je mjerama jer im omogućuje lakše planiranje zbog subvencionirane cijene struje.

“Nas je strah što će se desiti na jesen. Ovo daje sigurnost poslodavcima da imamo minimiziran rizik. Naravno, jasno je iz aviona da je većina mjera usmjerena građanima i da se želi zaštititi socijalno najugroženije”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

Saborska oporba kaže kako će minuse HEP-a i subvencije platiti porezni obveznici, kao i uvijek.

“Sve će to na kraju platiti građani. Zato je neumjesno kada Plenković predstavlja mjere kao neku milost”, komentirala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Kritiku ima i Božo Petrov:

“HEP umjesto da bude regionalna liderska tvrtka koja je mogla biti glavna za više država svela se na gubitaša, ali to pokazuje na koji način upravljaju njome ljudi koji su na njeno čelo došli političkim linijama.”

Novost u paketu mjera jest to da neće poskupjeti zakup poslovnog prostora u vlasništvu države, a smanjuje se i naknada za obnovljive izvore velikim potrošačima.

Tagovi: hRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, Neven Vidaković, cijene strauje, električna energija, Božo Petrov
PROČITAJ I OVO
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 79 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije.
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
OČEKIVANJA
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
MOSKVA - Gazprom povećava isporuke plina Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalnu planiranu razinu kroz sibirski plinovod, izjavio je danas direktor upravnog odbora tvrtke Viktor Zubkov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE