GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do kad HEP može izdržati minuse?

Do kad HEP može izdržati minuse?
TERET KRZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Vlada sada pomaže građanima i poduzetnicima, i to je nedvojbeno. No mnogi analitičari, ali i politički protivnici premijera, podsjećaju da se to čini našim novcem, odnosno proračunskim, a novac se isisava i iz državnih tvrtki poput HEP-a.

Vlada je danas usvojila paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima, vrijedan 1,7 milijardi eura. Pomaže se svim kućanstvima i svim poduzetnicima, ali postavlja se pitanje dokad HEP može izdržati minuse, piše N1 televizija.

“Održati HEP ne samo na nogama, nego zadržati ga kao snažnu kompaniju koja će imati kapacitet i sredstva za daljnje investicije i ulaganje u energetsku tranziciju, a to je fokusiranje na obnovljive izvore”, tvrdi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I dok premijer govori da će HEP ostati na nogama i još investirati, ekonomski stručnjak misli posve drugačije.

“Mi imamo dvije godine jeftiniju struju da bi idućih 10 godina imali ekstremno skupu struju. Država ako ide u dokapitalizaciju HEP-a, morat će to učiniti zaduživanjem. Na globalnom tržištu će morati reći ‘dajte nam 2 milijarde eura da to jednostavno spalimo’. Recite u banci da imate super poslovni model, da kupujete po 10, a prodajete po 8, nađite mi banku koja će vas po tom poslovnom modelu kreditirati”, rekao je ekonomist Neven Vidaković.

Vlada daruje potporama, a trgovački centri, pa i pojedini poduzetnici, vraćaju većim cijenama.

“Ne bih rekao da samo pozivamo na solidarnost, vidjeli ste aktivnosti Inspektorata u siječnju kada smo imali više nego jasne indikacije o neopravdanom podizanju cijena prilikom konverzije u euro, prilikom čega su oni koji su to činili neopravdano dobili ozbiljne kazne”, rekao je danas Plenković.

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je mjerama jer im omogućuje lakše planiranje zbog subvencionirane cijene struje.

“Nas je strah što će se desiti na jesen. Ovo daje sigurnost poslodavcima da imamo minimiziran rizik. Naravno, jasno je iz aviona da je većina mjera usmjerena građanima i da se želi zaštititi socijalno najugroženije”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

Saborska oporba kaže kako će minuse HEP-a i subvencije platiti porezni obveznici, kao i uvijek.

“Sve će to na kraju platiti građani. Zato je neumjesno kada Plenković predstavlja mjere kao neku milost”, komentirala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Kritiku ima i Božo Petrov:

“HEP umjesto da bude regionalna liderska tvrtka koja je mogla biti glavna za više država svela se na gubitaša, ali to pokazuje na koji način upravljaju njome ljudi koji su na njeno čelo došli političkim linijama.”

Novost u paketu mjera jest to da neće poskupjeti zakup poslovnog prostora u vlasništvu države, a smanjuje se i naknada za obnovljive izvore velikim potrošačima.

Tagovi: hRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, Neven Vidaković, cijene strauje, električna energija, Božo Petrov
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE