GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura

Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 17:14
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.

Mijušković je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je dinamična priča o toj energetskoj kompaniji, koja je postala sinonim za uspjeh od početka samostalnog poslovanja.

„Ipak, naš poslovni put od 2021. godine, kada sam preuzeo funkciju predsjednika Odbora direktora, obilježen je istorijskim rezultatima, tako da je CGES u toj godini ostvario dobit od 16,9 miliona EUR, u 2022. godini 20,3 miliona EUR, dok smo u prošloj godini imali rekordan profit od čak 35,7 miliona EUR, što je u ukupnom iznosu, za tri godine, impresivnih 72,9 miliona EUR dobiti“, precizirao je Mijušković.

On je dodao da su podijelili i dividende za 2020. i 2022. godinu u ukupnom iznosu od 15,7 miliona EUR, od čega se na državu, kao većinskom vlasniku CGES-a, odnosi 8,7 miliona EUR u bruto iznosu.

„Državi smo uplatili i porez na dobit od 9,6 miliona EUR za isti period, uz istovremeno pojeftinjenje tarife za prenos za oko 22 odsto, što odražava našu odgovornost prema zajednici, odnosno podršku ekonomskom razvoju Crne Gore“, poručio je Mijušković.

Prema njegovim riječima, ključni faktor u trijumfu kompanije leži u strateškom ulaganju u investicije, realizaciji razvojnih infrastrukturnih projekata, pažljivo definisanih strategija, kao i posvećenosti rješavanju svih izazova, kojih je bilo tokom prethodnog perioda.

„Naša vizija, odlučnost i posvećenost održivim energetskim rješenjima, osigurali su nam ne samo finansijski prosperitet, već i povjerenje zajednice u kojoj poslujemo, kao i poslovnih partnera van crnogorskih granica. Zahvaljujući neumornom angažmanu i stručnosti našeg tima, naša energetska kompanija postigla je istorijski poslovni uspjeh. Svaki član našeg tima, od stručnjaka u tehničkim sektorima do administrativnog osoblja, zaslužan je za ovaj veliki uspjeh“, naveo je Mijušković.

Njihova predanost, inovativnost i timski duh, omogućili su da se ostvare izvanredni rezultati i postave novi standarde.

„Zato koristim priliku da im se zahvalim na posvećenosti i naporima koji su omogućili da naša kompanija ostvari zavidne rezultate“, dodao je Mijušković.

Na pitanje kolika je dosadašnja korist za CGES, odnosno državu Crnu Goru, od projekta podmorskog povezivanja, Mijušković je odgovorio da dinamičan segment portfolija CGES-a započinje podmorskim kablom, koji povezuje prenosne sisteme Italije i Crne Gore, postajući vitalna infrastruktura za energetsku kompaniju.

„Prenos električne energije kroz ovaj kabl postaje simbol povezanosti i prosperiteta. Upotrebom modernih tehnologija i sofisticiranih sistema, kompanija ostvaruje maksimalne benefite od iskorišćenosti kabla, čime osigurava stabilnost u snabdijevanju energijom i profitabilnost, kao i porast interesovanja od strane učesnika na tržištu električne energije za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta, što dovodi do povećanja prihoda po ovom osnovu i na ostalim granicama“, rekao je Mijušković.

Tome u prilog idu i brojke koje govore da ukupni prihodi po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta, od puštanja u rad HVDC-a do kraja marta ove godine, iznose 152,1 milion EUR, od čega na kablu 56,1 milion EUR.

Tagovi: cges, mijušković, energetika
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE