GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina

Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz
OSLO - Dokazane rezerve nafte i plina velikih naftnih kompanija iscrpljuju se alarmantno brzo i suočavaju se s rizikom da se iscrpe za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih polja ne mogu nadoknaditi potrošene količine, upozorava najnovija analiza norveške kompanije Rystad Energy.

Skupina najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana "Big Oil", izgubila je prošle godine 15 posto državnih rezervi, a preostale količine potrošit će se za manje od 15 godina trenutnom brzinom pumpanja, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, prema Rystadu, a prenijela je agencija Anadolija.

Ovaj je zadatak sve izazovniji s obzirom na to da ulaganje u istraživanje pada, a stope uspješnosti u otkrivanju novih mjesta smanjuju se.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi stvoriti ozbiljne probleme Velikoj naftnoj grupi (Big Oil), koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron, Total i Eni, kako bi održao stabilnu razinu proizvodnje u narednim godinama, što će utjecati na njihov pad prihoda, navodi Rystad. To predstavlja glavnu prijetnju planovima energetske tranzicije skupine.

Dokazane rezerve tvrtki iz "Big Oil" pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat značajnog pogoršanja cijena, a ovogodišnje istraživanje nije išlo dobro, prema analizi norveške energetike konzultantska tvrtka.

Količina novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosila je 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte u prvom tromjesečju ove godine, što je najniže u posljednjih sedam godina.

Prema analizi, pad potražnje za sirovom naftom i cijenama zbog pandemije covid-19, u kombinaciji s povećanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenim ulaganjima, što bi moglo pogoršati problem s kojim se suočavaju mnogi veliki operatori u pokušaju povećanja rezervi dokazanih vrijednosti.

Prodaja nafte i plina i dalje će dominirati poslovnim modelima vodećih europskih tvrtki, koje se sve više usredotočuju na energetsku tranziciju, dodao je.

"Sposobnost grupe" Big Oil "da generira buduće prihode i dalje će ovisiti o količini nafte i plina koju tvrtke imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke za održavanje razine proizvodnje, tvrtkama će biti teško financirati skupe projekte energetske tranzicije, što će rezultirati usporavanjem njihovih planova čiste energije ", rekao je Parul Copra, potpredsjednik Rystad Energy-a za istraživanje sirove nafte. .

Tagovi: Big Oil, naftne rezerve, nafta, ExxonMobil, British Petroleum, Royal Dutch Shell, Chevron, Total, Eni
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE