GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina

Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz
OSLO - Dokazane rezerve nafte i plina velikih naftnih kompanija iscrpljuju se alarmantno brzo i suočavaju se s rizikom da se iscrpe za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih polja ne mogu nadoknaditi potrošene količine, upozorava najnovija analiza norveške kompanije Rystad Energy.

Skupina najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana "Big Oil", izgubila je prošle godine 15 posto državnih rezervi, a preostale količine potrošit će se za manje od 15 godina trenutnom brzinom pumpanja, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, prema Rystadu, a prenijela je agencija Anadolija.

Ovaj je zadatak sve izazovniji s obzirom na to da ulaganje u istraživanje pada, a stope uspješnosti u otkrivanju novih mjesta smanjuju se.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi stvoriti ozbiljne probleme Velikoj naftnoj grupi (Big Oil), koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron, Total i Eni, kako bi održao stabilnu razinu proizvodnje u narednim godinama, što će utjecati na njihov pad prihoda, navodi Rystad. To predstavlja glavnu prijetnju planovima energetske tranzicije skupine.

Dokazane rezerve tvrtki iz "Big Oil" pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat značajnog pogoršanja cijena, a ovogodišnje istraživanje nije išlo dobro, prema analizi norveške energetike konzultantska tvrtka.

Količina novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosila je 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte u prvom tromjesečju ove godine, što je najniže u posljednjih sedam godina.

Prema analizi, pad potražnje za sirovom naftom i cijenama zbog pandemije covid-19, u kombinaciji s povećanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenim ulaganjima, što bi moglo pogoršati problem s kojim se suočavaju mnogi veliki operatori u pokušaju povećanja rezervi dokazanih vrijednosti.

Prodaja nafte i plina i dalje će dominirati poslovnim modelima vodećih europskih tvrtki, koje se sve više usredotočuju na energetsku tranziciju, dodao je.

"Sposobnost grupe" Big Oil "da generira buduće prihode i dalje će ovisiti o količini nafte i plina koju tvrtke imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke za održavanje razine proizvodnje, tvrtkama će biti teško financirati skupe projekte energetske tranzicije, što će rezultirati usporavanjem njihovih planova čiste energije ", rekao je Parul Copra, potpredsjednik Rystad Energy-a za istraživanje sirove nafte. .

Tagovi: Big Oil, naftne rezerve, nafta, ExxonMobil, British Petroleum, Royal Dutch Shell, Chevron, Total, Eni
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE