GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država će morati intervenirati u cijene goriva

Država će morati intervenirati u cijene goriva
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 19:48
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Gorivo je od ponoći opet poskupjelo pa su sadašnje cijene najveće u povijesti. Litra najprodavanijeg eurosupera skuplja je za 26 lipa i sada stoji 11,30 kuna. Dizel je poskupio još više, za 40 lipa po litri za koju sada treba izdvojiti 11,34 kuna. Poskupio je i autoplin, za 13 lipa po litri i sada mu cijena iznosi 5,79 kuna.

Novi tjedan, novo poskupljenje. Cijene goriva obaraju povijesne rekorde.

- Priča je ustvari globalnog karaktera. Ovaj ubrzani rast gospodarstva koji se dogodio nakon pauze uzrokovane koronom uzrokovao je strahovitu potrebu za novim energentima. Tako da su cijene nafte skočile na neke nivoe iz 2014. godine, objasnio je predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja.

U Ini objašnjavaju zbog čega cijene vrtoglavo rastu.

- Trenutačno kretanje cijena derivata posljedica je rasta cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu te rasta, odnosno oporavka potražnje od utjecaja pandemije i to iznad očekivanja, stoji u priopćenju Ine.

Podsjećamo kako se formiraju cijene.

Pri cijeni litre goriva od 11,40 kuna, manje od polovine, oko 5,30 kuna pripada trgovcu, odnosno odlazi na naftu, logistiku te rafinerijsku i trgovačku maržu, a 6,10 kuna ide državi za trošarine i PDV. S obzirom na to da su trošarine fiksne i iznose 3,86 kune, to je jedino gdje bi država potencijalno mogla pomoći vozačima.

- U slučaju da će to i dalje rasti mislim da će država i dalje morati razmišljati u određenom smjeru kako olakšati cijelu situaciju vezano uz ove, sada stvarno visoke cijene goriva, rekao je energetski stručnjak Miro Skalicki.

Treba reagirati već sada, ističu sindikati.

- Mi očekujemo od Vlade RH da hitno reagira u dijelu trošarina, da porast cijena goriva se zaustavi, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Nećemo se voditi nikakvim psihološkim granicama i ishitreno reagirati, poručuje premijer.

- Vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala, je li potrebna intervencija, za to postoje alati, u ovom trenutku pratimo vrlo detaljno situaciju s cijenama, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković: Pratimo razvoj situacije s cijenom goriva
Premijer Andrej Plenković
Detaljno se prati i cijena plina, koja je prošlog tjedna bila šest puta viša od prosjeka u ovo doba godine. Cijena za kućanstva neće rasti do 1. travnja sljedeće godine, no za poduzetnike ta odgoda ne vrijedi.

- Pravne osobe plaćaju skuplji plin, što rezultira njihovim višim troškovima i na kraju to moraju prebaciti na cijenu proizvoda, smatra predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

A to bi u konačnici moglo pasti upravo na leđa potrošača.

Tagovi: cijene goriva, benzin, dizel, Želimir Šikonja, Miro Skalicki
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE