GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državne naftne kompanije mogle bi u energetskoj tranziciji protratiti 400 mlrd dolara

Državne naftne kompanije mogle bi u energetskoj tranziciji protratiti 400 mlrd dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Državne naftne kompanije mogle bi u sljedećih 10 godina uludo potrošiti 400 milijardi dolara na projekte koji će možda tek pokriti troškove ulaganja čak i ako svijet ne ispuni ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma, pokazuje istraživanje.

Kompanije bi u te projekte u sljedećih 10 godina mogle uložiti 1.900 milijardi dolara, što znači da će desetina tih ulaganja biti neisplativa ako cijena nafte ne bude viša od 40 dolara za barel, utvrdio je Institut za upravljanje nacionalnim resursima (NRGI).

Velike naftne kompanije poput BP-a, Totala i Royal Dutch Shela već progresivno snižavaju dugoročne procjene cijene nafte koje se sada kreću u rasponu od 50 do 60 dolara po barelu. Neki analitičari smatraju da će biti niža, ovisno o scenariju energetske tranzicije.

Rezutat bi mogao produbiti nejednakost budući da je novac mogao biti uložen u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje ili diversifikaciju gospodarstva. Umjesto toga, mogao bi izazvati ekonomsku krizu, upozoravaju autori izvješća.

Mnoge od tih kompanija imaju sjedište u zemljama u kojima 280 milijuna ljudi živi ispod granice siromaštva, dodaju.

"Potrošnja državnih naftnih kompanija kocka je s krajnje neizvjesnim ishodom", konstatira viši ekonomski analitičar u NRGI-ju i koautor izvješća "Rizična karta" David Manley.

"Ulaganja bi se mogla isplatiti a mogla bi i utrti put ekonomskoj krizi u gospodarstvima u nastajanju i u razvoju i iznjedriti potrebu za državnom pomoći koja će skupo stajati društvo", dodaje Manley.

Posljedice po proizvođače na Bliskom istoku, poput Saudijske Arabije, bit će blaže budući da im treba puno manje da pokriju troškove ulaganja, ali afričke i latinoameričke zemlje imat će više problema. Meksički Pemex i angolski Sonangol već imaju problema s velikim dugom.

Situaciju dodatno otežava uvriježena politika širenja poslovanja u mnogim naftnim kompanijama i nedostatna transparentnost. U prosjeku se samo jedan od četiri dolara prihoda vraća u državnu blagajnu, utvrdili su autori izvješća.

Posebno zabrinjavaju azerbajdžanski SOCAR i nigereijski NNPC, ističe NRGI.

Otprilike polovina ulaganja nigerijske tvrtke u nove naftne projekte mogla bi završiti gubitkom u slučaju ubrzane globalne energetske tranzicije.

Investicijsku politiku trebale bi preispitati i Alžir, Kina, Rusija, Indija, Mozambik, Kolumbija i Surinam, zaključak je izvješća.

Tagovi: Državne naftne kompanije, energetska tranzicija, Total, Royal Dutch Shell, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE