GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državni inspektorat ulazi u Crodux i Petrol

Državni inspektorat ulazi u Crodux i Petrol
REGULACIJA CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 20:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada sutra odlučuje o novim cijenama goriva. Trenutno cijena benzina iznosi 1.28 eura po litri, a cijena dizela je 1.44 eura po litri, osim na pumpama Petrola i Croduxa, gdje su cijene više - litra benzina košta 1.41 euro, a eurodizela 1.5 eura.

RTL neslužbeno doznaje da bi nova cijena benzina trebala biti 1.33 eura po litri, što je uvećanje za 5 centi, a cijena dizela mogla bi iznositi 1.47 eura po litri, što je uvećanje od 3 centa po litri. Ako to preračunamo u kune, cijena benzina opet ide iznad 10 kuna, a cijena dizela iznad 11.

Podsjetimo, od ponoći se na benzinskim crpkama prikazuju cijene goriva u eurima. Građanima će vjerojatno trebati neko vrijeme da se naviknu na prikaz cijena u eurima na velikim ekranima na crpkama. Za razliku od cijena u trgovinama, gdje su istaknute i cijene u eurima i cijene u kunama, ovdje su samo cijene u eurima.

Petrol i Crodux objavili su više cijene goriva. Iz Croduxa su najavili priopćenje za javnost, dok iz Ministarstva gospodarstva kažu da ove više cijene nisu moguće budući da je vlada prije dva tjedna odredila gornju granicu na 1.28 eura po litri za benzin i 1.44 eura po litri za dizel. Državni inspektorat je najavio inspekciju, javlja RTL.

Podsjetimo, Petrol i Crodux prošlog su tjedna na sat vremena zatvorili svoje pumpe. Članovi Uprave Petrola Hrvatska smatraju da je došlo vrijeme za deregulaciju cijena naftnih derivata, da naftne kompanije u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite i da će iduća godina biti još i gora te da su im sadašnji uvjeti poslovanja neodrživi.

Član Uprave Petrola Hrvatska Vladimir Kuzmić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da su s regulacijom cijena suočeni od 16. listopada 2021. godine.

Istaknuo je da su se odlučili na zatvaranje benzinskih postaja na sat vremena zbog toga što se ni nakon njihovih višekratnih obraćanja hrvatskoj vladi i resornom ministarstvu, a ni nakon šestog sastanka, nije ništa konkretno promijenilo.

Kazao je kako žele da se regulacija postavi na temelje koji bi bili održivi, a da je zatvaranje postaja apel da se ukaže na neodrživost takve regulative koja ne omogućuje profitabilno poslovanje Petrola u Hrvatskoj.

Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE