GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državno jamstvo HEP-u za kredite za kupnju plina

Državno jamstvo HEP-u za kredite za kupnju plina
JAMSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odobrila državno jamstvo u visini od 880 milijuna eura za kreditno zaduženje Hrvatske elektroprivrede (HEP), radi financiranja kupnje plina i drugih energenata.

Jamstvo se izdaje u korist Erste&Steiermärkische Bank, HBOR-a, HPB-a, OTP-a PBZ-a i Zagrebačke banke.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović podsjetio je kako je vlada početkom lipnja naložila HEP-u da zapuni podzemno skladište plina Okoli te da je za to trebalo zaduženje od 400 milijuna eura. Istaknuo je i da je na istoj sjednici Vlade donesena odluka koja se odnosi na to da se HEP-u također da suglasnost za zaduženje od dodatnih 600 milijuna eura, od čega će 80 posto biti pod državnim jamstvom, kako bi se osigurala opskrba i drugim energentima.

Vezano uz prvi kredit od 400 milijuna eura, rok korištenja kredita je šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu, ročnost 18 mjeseci, aranžerska naknada 0,10 posto, jednokratno, a kamatna stopa promjenjiva, 6M EURIBOR (min 0)+fiksna marža od 0,90 p.p. godišnje.

Korisnik kredita obvezuje se uz ostalo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja omogućiti provedbu tehničke i financijske kontrole te općeg nadzora i namjenskog trošenja sredstava iz ugovora o kreditu i njemu pripadajućih dodataka, a snosi i eventualne tečajne razlike nastale u razdoblju između dana plaćanja obveza prema davatelju kredita i dana uplate pokrića.

Tim bi se novcem trebalo osigurati 270,83 milijuna kubnih metara plina.

Vlada je donijela i odluku o davanju državnog jamstva u korist istih banaka, za kreditno zaduženje HEP-a radi osiguranja nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energijom na teritoriju RH u iznosu do 480 milijuna eura.

Jamstvo Republike Hrvatske pokriva 80 posto obveza po kreditu koji je ukupno vrijedan 600 milijuna eura.,

Novac će biti utrošen za financiranje nabave energenata (električna energija, plin, ugljen, toplinska energija).

Ročnost kredita je 18 mjeseci, otplata po revolving principu uz primjenu kamatne stopa od 6 M EURIBOR (min. 0) + fiksna marža od 1,15 p.p. godišnje, te uz aranžersku naknadu od 0,10 posto i naknadu za rezervaciju od 0,18 posto.

Unatoč tome što je u odluci vlade bilo navedeno da će se kredit od 600 milijuna eura koristiti za nabavku energenata što uključuje i ugljen, banke su inzistirale da se iz namjene kredita izuzme izravno ili neizravno financiranje nabave ugljena i svih projekata povezanih s ugljenom, nuklearnom energijom i termoelektranama na ugljen.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, Erste, Hrvatska oštanska banka, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana
SOLARI
U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana
ZAGREB - Prema podacima HEP-a, koje je objavio portal Zgradonacelnik.hr, u našoj je zemlji tijekom prošle godine udvostručen broj aktivnih solarnim elektranama.
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 79 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije.
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE