GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: TE Pljevlja će biti najmodernija u regionu

Đukanović: TE Pljevlja će biti najmodernija u regionu
EPCG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 20:47
Autor: SEEbiz / Vijesti
NIKŠIĆ - Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović poručio je da će novo rukovodstvo te kompanije isključivo voditi računa o interesima građana i interesima kompanije.

Istakao je da strateški ciljevi EPCG moraju biti - smanjenje iznosa računa za struju i povećanje proizvodnje električne energije.

Đukanović je kazao da će bordu predložiti da se preispita politika subvencija za električnu energiju i da zahtijevaju da se u rješavanje tog problema uključe Skupština i Vlada, kako bi se zaustavila "pljačka građana".

Tražiće i da se ispita politika naknada operaterima, koje takođe opterećuju račun za električnu energiju. "Nije u redu da u računu cijena elelektrične energije učestvuje sa 30 odsto, a ostalo su razne naknade i porezi", istakao je.

Istakao je da je neophodno završiti modernizaciju Termoelektrane Pljevlja, iako se to moralo uraditi mnogo ranije.

"Zbog enormnog kašnjenja ugroženo je funkcionisanje TE. Smanjenje emisije štetnih gasova i sanacija odlaganja otpada su projekti koji nemaju alternativu.

Đukanović je naglasio da će biti završena ekološka rekonstrukcija i sanacija Maljevca.

Poručio je da nema govora o prestanku rada TE Pljevlja i da to nije opcija, te kazao da će ta termoelektrana biti najmodernija u regionu.

Đukanović je kazao da će se preispitati svi ugovori i tenderi koje je sklapala ili država ili EPCG.

Razvoj EPCG se, kako je istakao, mora bazirati na zelenoj energiji. "Prelazak na potpuno obnovljive izvore energije, prije svih u EU, će doprinijeti imidžu Crne Gore u svijetu. Čisti vazduh, bez dodatnih ulaganja i subvencija."

Đukanović je rekao da je Crna Gora u proteklom periodu doživjela "industrijski sunovrat" u svim segmentima, te da se ono što se događalo u energetskom sektoru može se svrstati u rubriku "vjerovali ili ne".

Naglasio je da Crna Gora u 40 godina nije izgradila nijedan značajniji izvor električne energije koji bi bio u njenom vlasništvu, a da i ono što se gradilo nije bilo u interesu građana, kojima je samo pričinjena šteta, a korist su imali samo bliski bivšem režimu.

"Očigledno su ove projekte pratile velike koruptivne radnje", dodao je, naglasivši da je struja jedini proizvod iz Crne Gore koji je konkurentan na svjetskim berzama.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je poručio da je pokretanje snažnog investicionog ciklusa, gdje nema dodatnih troškova za građane, jedan od prioriteta.

"Napraviti model koji će omogućiti svim građanima da kroz posebne programe individuelne proizvodnje struje ostvare značajne benefite, a ne da ti benefiti, kao do sada, budu namijenjeni pojedincima bliskim režimu", naveo je Đukanović.

Kazao je da će bordu predložiti da se krene u izgradnju hidroelektrane Komarnica, snage 170 mW, Krnovo 2, snage 50 mW, kao i izgradnju osmog agregata u HE Perućica, 54 mW.

"Poseban akcenat ćemo dati na izgradnju solarnih elektrana, gdje ćemo omogućiti da građani ostvare značajne benefite od svoje neplodne zemlje. U naredne četiri godine, Ukupna instalisana snaga solarnih panela mogla bi dostići 200 mW i to na način da sve košta građane nula eura."

Đukanović je dodao da će, ako se potvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, nastaviti sa projektom Briska Gora, gdje bi se instalisana snaga kretala od 200 do 250 mW.

"U periodu od četiri godine bi se mogli realizovati ili privesti kraju projekti gdje bi se ukupna instalisana snaga, koja sada iznosi 883 mW, povećala za gotovo 100 procenata. Za gotovo četiri godine bismo izgradili energetskih objekata koliko u prethodnih 75 godina, a beskonačno više u odnosu na 30 godina vladavine DPS-a. Te investicije bi dovele do ekonomskog preporoda Crne Gore", naglasio je on.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Milutin Đukanović, TE Pljevlja
PROČITAJ I OVO
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
ZAGREB - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
SMIRIVANJE
Ćorić: Vlada će učiniti sve da zauzda rast cijena energenata
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je u utorak da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata a da je jedan od njih i visina porez na dodanu vrijednost.
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 87 dolara
LONDON – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara, dosegnuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka nakon napada u regiji Perzijskog zaljeva.
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
PLINOVOD
Njemačka ne može isključiti Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile
BERLIN - Njemačka ne može odbaciti mogućnost da upotrijebi plinovod Sjeverni tok 2 kao sredstvo prisile protiv Kremlja u slučaju daljnje ruske agresije prema Ukrajini, kazao je u utorak visoki dužnosnik njemačkog vladajućeg SPD-a za tv kanal ARD.
Vlada bi mogla spustiti PDV na plin na 5 posto
PLIN
Vlada bi mogla spustiti PDV na plin na 5 posto
ZAGREB - Hrvatska vlada užurbano radi na definiranju paketa mjera kojima bi trebao biti ublažen nadolazeći udar poskupljenja energenata na standard građana, piše u utorak Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE