GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a

Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.

Mi bezuslovno nastavljamo s razvojem NIS-a. Projekat duboke prerade neće biti i poslednji. Aktivno radimo na daljoj modernizaciji prerađivačkih kapaciteta u Rafineriji u Pančevu, nastavljamo i da investiramo u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, maloprodaju, kao i jako važan pravac razvoja NIS-a. Upravo ovde, na susednoj lokaciji, na placu pančevačke Rafinerije, završava se izgradnja termoelektrane-toplane koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Plan je da tu termoelektranu-toplanu pustimo u rad u drugom kvartalu sledeće godine. To je projekat koji realizujemo u saradnji s kompanijom "Gazprom energoholding", istakao je Aleksandar Đukov za RTS.

On je dodao i da je pamdemija korona virusa donela globalnu ekonomsku krizu, što se veoma odražava na rad naftno-gasnih i energetskih kompanija koje beleže gubitke i otpuštaju radnike, i smanjuje se proizvodnja i prerada nafte, a posebno investicije.

"Kada je reč o NIS-u, važno je istaći da je kompanija s puno energije i na vreme odreagovala na dešavanja na tržištu i ovu godinu koja je izuzetno komplikovana, NIS će završiti s približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine", rekao je Đukov.

Prerada nafte je veća, a kada je reč o prometu naftnih derivata u maloprodaji, smanjeno je svega tri odsto u poređenju s prošlom godinom.

"Ove godine je došlo do značajnog smanjenja potražnje i prometa u maloprodaji, ali upravo ovo neznatno smanjenje ukazuje nam da smo uspeli da nivelišemo efekte tržišta. Važno je da je uprkos ovoj situaciji NIS uspeo da očuva broj zaposlenih. Nije bilo nikakvih kadrovskih smanjenja u kompaniji", kaže Đukov.

On je rekao da je Rusija uzela učešće u okviru novih dogovora unutar OPEC plus i kao rezultat tih dogovora smanjena je proizvodnja.

"Kao posledicu globalnih dešavanja, imali smo dvojni udarac na ruske kompanije - s jedne strane došlo je do smanjenja cena, s druge strane, bili smo prinuđeni da smanjimo obime proizvodnje. Uprkos tome, kompanija Gazpromnjeft predstavlja primer efikasnosti na tržištu i ne tako davno, mi smo rezimirali rezultate rada za devet meseci tekuće godine. Ono što je važno - za razliku od mnogih drugih kompanija, mi smo u tih devet meseci imali dobit", naglašava Đukov.

"Gasprom njeft" je postao većinski vlasnik NIS-a 2009. NIS je danas jedan od najvećih srpskih izvoznika i najviše doprinosi budžetu Srbije.

Tagovi: Aleksandar Đukov, Naftna industrija Srbije, Gazpromnjeft, Gazprom, Rafinerija Pančevo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE