GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

E.ON: Nuklearke ne mogu biti rezerva

E.ON: Nuklearke ne mogu biti rezerva
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Plan njemačke vlade da dvije nuklearne elektrane do kraja zime budu rezerva koja će osigurati dovoljno struje u slučaju nestašice plina tehnički je neizvediv, upozorila je elektroenergetska tvrtka E.ON.

Vlada je plan o nuklearnoj rezervi objavila početkom tjedna, odredivši tu zadaću za E.ON-ov Isar 2 i za EnBW-ov Neckarwestheim 2.

E.ON je u pismu upozorio vladu da je po njegovoj ocjeni tehnički neizvedivo da nuklearka preuzme ulogu rezervnog proizvođača struje.

"Izvijestili smo u ponedjeljak navečer da nuklearne elektrane iz tehničkih razloga nisu pogodne za ulogu rezervne elektrane", objavili su, dodavši da nastavljaju razgovore s vladom.

Ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je da je "pomalo zatečen" E.ON-ovim pismom.

Čini se da tehničari u kompaniji Preussen Elektra, kojoj je povjerena zadaća rada s E.ON-ovim nuklearnim reaktorom i njihovog gašenja, ne razumiju da plan ne predviđa opetovano gašenje i paljenje reaktora, izjavio je Habeck.

U Preussen Elektri nisu razumjeli koncept krizne rezerve, dodao je ministar.

Šef Preussen Elektre Guido Knott naglasio je u pismu državnom tajniku za energiju Patricku Graichenu da nije tehnički moguće dva od tri aktivna reaktora poslati krajem godine u hladnu rezervu i potom ih po potrebi aktivirati.

Preussen Elektra nema iskustva s takvim postupkom, a njegovo testiranje u praksi ne bi se smjelo poklopiti s kritičnom situacijom u opskrbi, dodao je Knott.

Rezerva zahtijeva intenzivne pripreme koje bi trebale biti završene do kraja listopada, pa kompanija mora u kratkom roku biti obaviještena hoće li nuklearka raditi i u novoj godini, naglasio je čelnik Preussen Elektre.

Državni tajnik pak tvrdi da E.ON da ne može prognozirati kakvi bi problemi mogli iskrsnuti ako nuklearka bude uvrštena na popis rezerve, citira Reuters pismo dužnosnika kompaniji, koje je dobio na uvid.

Bude li predloženi plan o rezervi u prosincu prihvaćen, jedan ili oba reaktora nastavit će s radom, tumači Graichen. U protivnom, nuklearke bi mogle biti ponovo pokrenute u siječnju ili veljači, stoji u Graichenovom pismu.

E.ON nije odmah komentirao izjave iz vlade.

Na vladinom je popisu i nuklearka Neckarwestheim 2 EnBW-a koji je poručio da također s ministarstvom nastoji razjasniti detalje i pitanja i da će iznijeti mišljenje o planu nakon što prouči njegovu tehničku i organizacijsku izvedivost.

Njemačka je odlučila ugastiti nuklearke nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, ali planirano zatvaranje tri posljednja aktivna reaktora krajem ove godine već je izazvalo napetosti u vladajućoj koaliciji zbog problema u opskrbi ruskim plinom.

Tako Habeckova Zelena stranka inzistira da se odluka o zatvaranju provede u djelo dok liberalni FDP traži da preostale nuklearke nastave s radom kako bi se snizile cijene struje.

Tagovi: kompanija E.On, Rusija, nuklearna energija, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE