GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBITDA MOL Grupe oporavila se u trećem tromjesečju unatoč krizi (VIDEO)

EBITDA MOL Grupe oporavila se u trećem tromjesečju unatoč krizi (VIDEO)
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – Danas je MOL Grupa predstavila svoje financijske rezultate za treće tromjesečje 2020. Tijekom pandemije i gospodarske krize, čista CCS EBITDA zabilježila je odličan oporavak u usporedbi s niskim razinama zabilježenim u drugom tromjesečju te je u trećem tromjesečju 2020. iznosila 610 milijuna dolara, što je pad od samo 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zahvaljujući tom rezultatu, EBITDA je u prva tri tromjesečja 2020. iznosila 1,59 milijardi dolara, što je pad od 14 posto na godišnjoj razini, pri čemu će EBITDA za cijelu godinu vjerojatno biti na gornjoj granici predviđenog raspona smjernica, na oko 1,9 milijardi dolara. Pojednostavljeni slobodni novčani tok u trećem tromjesečju zabilježio je rast na 306 milijuna dolara zbog daljenjeg pridržavanja uspostavljene discipline vezane uz kapitalne troškove. To je pojednostavljeni slobodni novčani tok od početka godine do danas dovelo na 662 milijuna dolara, što je 42 posto više nego u prva tri tromjesečja prošle godine. Organski kapitalni troškovi bili su niži za 33 posto u prva tri tromjesečja, što odražava veliku kontrolu kapitalnih troškova te manjih usporavanja koja uzrokuje COVID-19.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi osvrnuo se na rezultate:

„Prihodi su se u trećem tromjesečju odlično oporavili u odnosu na niske razine iz drugog tromjesečja, što će nam vjerojatno omogućiti da za cijelu 2020. ostvarimo EBITDA koja će biti na gornjoj granici predviđenog raspona smjernica, u iznosu od oko 1,9 milijardi dolara. Ove godine su sve poslovne djelatnosti ostvarile pozitivan slobodni novčani tok usprkos pandemiji, što je jasan dokaz stabilnosti i otpornosti našeg poslovanja. Djelatnost Usluga kupcima istaknula se u trećem tromjesečju novom rekordnom tromjesečnom EBITDA, ali i ostale su djelatnosti ostvarile relativno dobre rezultate unatoč padu cijena robe i marži: Upstream je profitirao od akvizicije polja ACG, dok se Downstream popravio kao rezultat vece raspoloživosti imovine i veće rafinerijske proizvodnje. Međutim, moramo ostati oprezni s obzirom na to da pandemija još nije završila te bismo se u nadolazećim mjesecima svi mogli ponovno naći na kušnji.“

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, proizvodnja u Upstreamu zabilježila je rast od 8 posto na 126,9 tisuća barela dnevno te je bila 18
posto viša nego u istom tromjesečju prošle godine. Veći udio u proizvodnji i doprinos polja ACG na razini cijelog tromjesečja povećali su obujam proizvodnje. MOL-ova proizvodnja temeljem neto prava u Azerbajdžanu iznosila je 29,8 tisuća barela dnevno u trećem tromjesečju 2020. Cijene nafte i plina oporavile su se u trećem tromjesečju, no i dalje su daleko ispod prošlogodišnje razine. EBITDA Upstreama u prva tri tromjesečja bila je pod snažnim negativnim utjecajem cijena kao rezultat značajno niže cijene nafte (cijena Brent nafte pala je 37 posto na godišnjoj razini na 41 dolar po barelu) i ostvarene cijene plina (-34 posto na godišnjoj razini).

Čista CCS EBITDA Downstreama snažno se oporavila te gotovo udvostručila nakon niskih razina iz drugog tromjesečja, ali je ostala 26 posto niža nego u 2019. zbog pada rafinerijskih marži i neznatno nižih petrokemijskih marži.

Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 70 posto ukupne dovršenosti krajem trećeg tromjesečja, iako napredak pomalo zaostaje za planom zbog situacije izazvane pandemijom. Uvedeni su protokoli za zaštitu od pandemije kako bi smanjili rizik od zaraze unutar gradilišta te kako bi se održao poslovni kontinuitet. U trećem tromjesečju u Mađarskoj je dovršena tvornica za proizvodnju bitumena modificiranog gumenim granulatom za recikliranje otpadnih guma kapaciteta 20.000 tona.

Djelatnost Usluga kupcima postigla je novi rekordan tromjesečni rezultat u iznosu od 183 milijuna dolara uz podršku snažnih rezultata segmenta goriva, što je porast od 14 posto na godišnjoj razini. I niži operativni izdaci pridonijeli su rastu EBITDA zbog mjera uštede diljem mreže. Pojednostavljeni slobodni novčani tok porastao je u trećem tromjesečju 27 posto na godišnjoj razini te za 14 posto u prva tri tromjesečja 2020., premašivši 300 milijuna dolara. To je iznos koji već sad premašuje cjelogodišnju razinu iz 2019. MOL-ovo uspješno širenje koncepta negoriva pod brendom Fresh Corner nastavlja se diljem mreže, broj renoviranih lokacija s Fresh Cornerima povećao se s 895, koliko ih je bilo krajem drugog tromjesečja 2020., na 910 u trećem tromjesečju.

U trećem tromjesečju 2020. EBITDA djelatnosti Plinskog poslovanja porasla je na godišnjoj razini za 59 posto na 43 milijuna dolara budući da je povećana potražnja za prekograničnim kapacitetima rezultirala višim reguliranim prihodima, dok su operativni izdaci bili niži. Više rezervacije kapaciteta i niži operativni izdaci potakli su EBITDA u prva tri tromjesečja, postigavši 37 posto viši rezultat nego u istom razdoblju prošle godine.


Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, Zsolt Hernadi, nafta
PROČITAJ I OVO
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
CIJENE GORIVA
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
ZAGREB - Da nema vladine regulacije, benzin bi sad stajao 11,39, a dizel 11,46 kuna po litri, piše u srijedu Večernji list.
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE