GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD financira uvođenje OIE u deset toplana u Srbiji

EBRD financira uvođenje OIE u deset toplana u Srbiji
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 08:53
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Ministar financija Siniša Mali i ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisali su danas ugovore i sporazume o financiranju provedbe novog programa s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednog 40,5 milijuna eura, kojim se uvode obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji.

Ugovor o kreditu EBRD-a vrijedan 30 milijuna eura s predsjednicom EBRD-a Odile Reno-Basso potpisao je ministar financija Siniša Mali, dok je ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala ugovore o donaciji Švicarskog državnog tajništva za gospodarska pitanja (SECO) u iznosu od 4,5 milijuna eura. milijuna eura i Europska unija u okviru Regionalnog programa energetske učinkovitosti (REEP), vrijednog tri milijuna eura.

Zajedno s ranije potpisanim ugovorom o bespovratnim sredstvima SECO-a vrijednim tri milijuna eura, za realizaciju projekta osigurano je svih 40,5 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Ministrica Đedović Handanović rekla je da se u prethodnom razdoblju radilo na uvođenju biomase u sustave daljinskog grijanja, dok će kroz novi projekt toplane u Srbiji početi koristiti solarne kolektore, toplinske pumpe, otpadnu toplinu, geotermalne izvore, uz popratna modernizacija vrelovodne mreže.

Projekat će se sprovoditi u deset lokalnih samouprava: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Niš, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Predsjednica EBRD-a Odile Reno-Basso istaknula je kako projekt predstavlja prekretnicu u poboljšanju kvalitete okoliša i povećanju energetske sigurnosti Srbije.

Tijekom posjeta predsjednika EBRD-a potpisan je Ugovor o donaciji s Ministarstvom rudarstva i energetike te o tehničkoj pomoći Direkciji EBRD-a za financiranje i poticanje energetske učinkovitosti.

“Donacija od 2,35 milijuna eura, koju je osigurala EU, iskoristit će se za povećanje kapaciteta administracije koja provodi Program subvencioniranja energetske obnove javnih zgrada u Srbiji, a ima i važnu ulogu u podršci građanima da povećaju energetsku učinkovitost u svojim kućanstvima.“ rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Uz potporu Uprave subvencije je dobilo više od 30.000 kućanstava, a obnovljeno je 165 objekata od javnog značaja.

Samo prošle godine subvencionirana je sanacija 21 škole, vrtića i doma kulture u isto toliko gradova i općina. Ove godine dobili smo dvostruko više zahtjeva za javne sadržaje, točnije ukupno 48 zahtjeva, budući da je za te namjene u proračunu osigurano dvostruko više sredstava, ustvrdio je ministar.

Tagovi: ebrd, oie, đedović, mali, toplane
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da je pad zaliha u SAD-u prevagnuo nad zabrinutošću za kinesku potražnju.
Geoplin i Socar potpisali memorandum o suradnji u opskrbi prirodnim plinom
PLIN
Geoplin i Socar potpisali memorandum o suradnji u opskrbi prirodnim plinom
LJUBLJANA - Slovenski ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer, zajedno s izaslanstvom veletrgovca plinom Geoplin, posjetio je danas glavni grad Azerbajdžana Baku i sastao se s vodećim predstavnicima te zemlje na području energetike.
U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje struje
REKORDI
U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje struje
BEOGRAD - U Srbiji su juče potrošena 103 gigavat-časa električne energije, što znači da je oboren rekord u dnevnoj potrošnji struje, izjavio je danas glavni dispečer iz Nacionalnog dispečerskog centra Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić.
Petrol: Čak ni povećane marže na gorivo ne pokrivaju troškove
GORIVO
Petrol: Čak ni povećane marže na gorivo ne pokrivaju troškove
LJUBLJANA - Slovenska vlada je ovoga tjedna neznatno povećala najveću dopuštenu maržu na benzin i dizelsko gorivo u sklopu regulacije cijena tih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta, no prema procjeni najvećeg domaćeg trgovca gorivom Petrola, još uvijek nije dovoljno da pokrije sve troškove.
Cijene nafte pale ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 84 dolara
LONDON - Zabrinutost za kinesku potražnju spustila je cijene nafte ispod 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE