GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB i Ministarstvo gospodarstva šire suradnju u području energetike

EIB i Ministarstvo gospodarstva šire suradnju u području energetike
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 13:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potpisali su u četvrtak sporazum o razumijevanju koji se odnosi na proširivanje suradnje na području razvoja i financiranja ključnih projekata u područjima energetike, gospodarske održivosti i borbe protiv klimatskih promjena, priopćili su iz EIB-a.

Prema Sporazumu, dvije će strane zajedno raditi na pripremi projekata u području proizvodnje i prijenosa električne energije iz obnovljivih izvora, poboljšanja energetske učinkovitosti odnosno obnove i poboljšanja energetske učinkovitosti objekata, razvoja zelenog prometa te daljnjeg razvoja Hrvatske po načelima kružnog gospodarstva.

"Banka Europske unije spremna je podržati provedbu najvažnijih poduhvata Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u području energetike i borbe protiv klimatskih promjena te osigurati da Hrvatska, u najvećoj mogućoj mjeri, iskoristi dostupne programe EU poput InvestEU-a, Zelenog plana Europske Komisije te Fonda za ujednačeni prijelaz (Just Transition Fund)", stoji u priopćenju.

Potpredsjednik EIB-a nadležan za poslovanje u Hrvatskoj Dario Scannapieco izjavio je nakon potpisivanja da je taj sporazum dobar i za EIB i za Hrvatsku, jer se oslanja na zajedničke ciljeve koji postoje u području poboljšanja energetske učinkovitosti, odgovora na krizne događaje i borbu protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj.

"Naša će suradnja pomoći Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje nude različiti programi, fondovi i inicijative EU-a te privući nova ulaganja u projekte koji su ključni za Hrvatsku. Očekujemo kako će suradnja pomoći i brži oporavak hrvatskog gospodarstva kako od posljedica uslijed pandemije COVID-19 tako i od dva razorna potresa koje je Hrvatska nedavno pretrpjela", istaknuo je Scannapieco.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da Hrvatska podržava projekt smanjenja i uklanjanja ugljičnog dioksida u EU te da to vidi kao priliku za razvoj hrvatskog gospodarstva.

"Naš cilj prijelaza na obnovljive energije do 2030. je ambiciozan, ali dostižan. Također, imamo puno novih “zelenih” projekata koji će pomoći dekarbonizirati naše gospodarstvo, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi tih projekata", naglasio je Ćorić, dok je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev uz ostalo naveo da će navedena suradnja pomoći Hrvatskoj da u potpunosti iskoristi Zeleni plan Europske Komisije te uspješno provede svoje ambiciozne planove u područjima energetike i borbe protiv klimatskih promjena, u skladu s ciljem EU-a do 2050. godine i postizanja ugljične neutralnosti njenog gospodarstva.

EIB i Ministarstvo dogovorili su i usklađeni rad na stvaranju dugoročnih uvjeta za održivi razvoj Hrvatske kroz projekte za zaštitu i očuvanje okoliša, uvođenje načina za održivo upravljanje vodama, razvoj sustava za praćenje vremenskih i klimatskih uvjeta te jačanje sustava koji omogućuju učinkovitije upravljanje raspodjelom električne energije i ugljikovodika.

Sporazum o suradnji također omogućava EIB-u pružanje potpore Ministarstvu u provedbi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Plana oporavka i otpornosti, kao i velikim projektima za poboljšanje energetske učinkovitosti, koji doprinose ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske i EU.

Energetsku strategiju kao i Nacionalni energetski i klimatski plan provodi, naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ti su dokumenti ključni za dugoročan, održiv i zeleni razvoj Hrvatske, te doprinose bržem postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU, navodi se u priopćenju.

Na osnovu Sporazuma o razumijevanju, EIB će također pružiti tehničku i savjetodavnu podršku Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bi se povećao stupanj iskorištenosti fondova EU te pronašle najpovoljnije prilike za financiranje projekata kombiniranjem sa financijskim proizvodima koje nudi EIB.

Tagovi: Europska investicijska banka, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE