GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen

EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija najavila je detaljnju istragu planiranih njemačkih kompenzacija energetskim tvrtkama za prijevremeno gašenje elektrana na ugljen, iskazujući sumnju u moguće kršenje propisa EU-a o državnim potporama.

Njemačka do 2038. godine želi postupno ukinuti korištenje lignita u proizvodnji električne energije, podsjeća agencija Dpa.

Vlada u Berlinu namjerava energetskom divu RWE-u isplatiti 2,6 milijardi eura kompenzacije za dobit koju će izgubiti zbog ranijeg zatvaranja elektrana na ugljen. Energetska tvrtka LEAG trebala bi dobiti 1,75 milijardi eura.

EK je u utorak objavio da sumnja da je odšteta previsoka. Najavio je detaljnu istragu planova njemačke vlade zbog mogućeg kršenja strogih europskih propisa o tržišnom natjecanju.

"Naša je uloga zaštititi tržišno natjecanje tako što ćemo zajamčiti da kompenzacija operaterima elektrana za prijevremeno postupno zatvaranje bude svedena na nužan minimum", izjavila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager u priopćenju za medije.

Komisija je iskazala sumnju u modele kojima se Njemačka koristila pri izračunu izgubljene dobiti, navodeći kako je upitno da kompenzacija tvrtkama "za izgubljenu dobit koja seže u jako daleku budućnost" predstavlja minimalnu nadoknadu.

Propisi EU-a o tržišnom natjecanju dopuštaju samo minimalnu kompenzaciju.

Udruga za zaštitu okoliša Greenpeace pozdravila je najavu istrage.

"Sumnje su opravdane", navode u priopćenju za Dpa.

Dodaju i da je njemačko ministarstvo gospodarstva u više navrata odbilo zahtjeve Greenpeacea da im se omogući uvid u načine izračuna izgubljene dobiti.

Tagovi: elektrane na ugljen, Europska komisija, kompanija RWE, Greenpeace
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte blizu 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 66 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 66 dolara, poduprte poboljšanim procjenama potražnje zbog naznaka oporavka gospodarstava od posljedica pandemije koronavirusa.
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE