GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK objavila Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici

EK objavila Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 09:56
Autor: SEEbiz / energetika-net
BRUXELLES - DG Competition, tijelo Europske komisije nadležno za odobravanje nacionalnih programa potpore za obnovljive izvore, energetsku učinkovitost u zgradarstvu, čisti promet, zaštitu prirode, sigurnost opskrbe, energetsku infrastrukturu, daljinsko grijanje i hlađenje i kružnu ekonomiju, objavio je nacrt smjernica za to kako namjerava odlučivati o budućim potporama.

Te će nove smjernice značajno utjecati i na to kako je nacionalnim vladama dopušteno provoditi nova pravila EU-a za potporu obnovljivim izvorima energije i energetskim zajednicama. Naime, sve nacionalne potporne sheme trebaju odobrenje DG Competitiona. "Nove se smjernice udvostručuju u pogledu obnovljivih izvora na aukcijama i natječajima i ne pružaju jasne smjernice članicama kako da podrže društvene projekte obnovljivaca, u energetskim zadrugama, ne spominjući ih niti jednom", upozorila je čelna udruga energetskih zajednica u EU RESCOOP.

U usporedbi s prethodnim smjernicama, novi nacrt smjernica predlaže uklanjanje kategorija za potporu obnovljivim izvorima energije, miješajući je s drugim takozvanim "niskougljičnim tehnologijama", kao što su hvatanje, skladištenje i upotreba vodika i ugljika (CCSU). To znači da se energetske zadruge ne bi samo morale natjecati se s većim komercijalnim projektima za potporu, već i s drugim tehnološkim pristupima s niskim udjelom ugljika. RESCOOP smatra da bi to također dopustilo daljnje potpora tehnologijama s fosilnim gorivom, npr. prirodnom plinu.

Dopuna zakonodavstva

Nove su smjernice namijenjene dopunjavanju zakonodavstva EU-a o energetskim zajednicama, čiji je cilj osigurati sudjelovanje građana, lokalnih vlasti i malih poduzeća i preuzeti vlasništvo nad europskom energetskom tranzicijom. Pravila EU-a zahtijevaju od država članica da prilikom uspostave shema potpora uzmu u obzir specifičnosti zadruga tako da imaju fer pristup financijskoj potpori za OIE.

Pravila EU također zahtijevaju od država članica da uspostave potporne mogućnosti okvire, uključujući mjere kojima se osigurava pristup energetskim zadrugama financiranju i stručnosti, tako da se mogu razvijati na nacionalnoj razini. Prethodne smjernice nisu priznavale energetske zadruge niti davale mandat za države članice da krenu prema tržišnoj potpori za obnovljive izvore, što je energetskim zajednicama donijelo da sve teže mogu pristupiti nacionalnim potpornim shemama za obnovljive izvore. Generalna uprava za konkurenciju otišla je tako daleko da je nedavno to priznala da se njegove postojeće smjernice moraju uskladiti s novim pravilima EU o energetskim zadrugama.

Dirk Vansintjan, predsjednik RESCoop.eu, Europske federacije građanskih energetskih zadruga, kaže: „Okvir Komisije o državnim potporama, uglavnom s naglaskom na tržišno konkurentno nadmetanje predstavljalo je veliku štetu za obnovljive izvore energije u projektima energetskih zadruga potiskujući ih s tržišta. Ova revizija postupka bio je prilika da se državama članicama pruži jasan i pozitivan signal da trebaju stvoriti prostor na tržištu za energetske zajednice. Ovim nacrtom, Komisija je propustila veliku priliku da pomogne građanima staviti u središte energetske tranzicije" Nacrt smjernica bit će otvoren za javno savjetovanje osam tjedana ili do 2. kolovoza 2021.

Tagovi: Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici, obnovljivi izvori energije, Europska unija, DG Competition
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE