GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK objavila Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici

EK objavila Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 09:56
Autor: SEEbiz / energetika-net
BRUXELLES - DG Competition, tijelo Europske komisije nadležno za odobravanje nacionalnih programa potpore za obnovljive izvore, energetsku učinkovitost u zgradarstvu, čisti promet, zaštitu prirode, sigurnost opskrbe, energetsku infrastrukturu, daljinsko grijanje i hlađenje i kružnu ekonomiju, objavio je nacrt smjernica za to kako namjerava odlučivati o budućim potporama.

Te će nove smjernice značajno utjecati i na to kako je nacionalnim vladama dopušteno provoditi nova pravila EU-a za potporu obnovljivim izvorima energije i energetskim zajednicama. Naime, sve nacionalne potporne sheme trebaju odobrenje DG Competitiona. "Nove se smjernice udvostručuju u pogledu obnovljivih izvora na aukcijama i natječajima i ne pružaju jasne smjernice članicama kako da podrže društvene projekte obnovljivaca, u energetskim zadrugama, ne spominjući ih niti jednom", upozorila je čelna udruga energetskih zajednica u EU RESCOOP.

U usporedbi s prethodnim smjernicama, novi nacrt smjernica predlaže uklanjanje kategorija za potporu obnovljivim izvorima energije, miješajući je s drugim takozvanim "niskougljičnim tehnologijama", kao što su hvatanje, skladištenje i upotreba vodika i ugljika (CCSU). To znači da se energetske zadruge ne bi samo morale natjecati se s većim komercijalnim projektima za potporu, već i s drugim tehnološkim pristupima s niskim udjelom ugljika. RESCOOP smatra da bi to također dopustilo daljnje potpora tehnologijama s fosilnim gorivom, npr. prirodnom plinu.

Dopuna zakonodavstva

Nove su smjernice namijenjene dopunjavanju zakonodavstva EU-a o energetskim zajednicama, čiji je cilj osigurati sudjelovanje građana, lokalnih vlasti i malih poduzeća i preuzeti vlasništvo nad europskom energetskom tranzicijom. Pravila EU-a zahtijevaju od država članica da prilikom uspostave shema potpora uzmu u obzir specifičnosti zadruga tako da imaju fer pristup financijskoj potpori za OIE.

Pravila EU također zahtijevaju od država članica da uspostave potporne mogućnosti okvire, uključujući mjere kojima se osigurava pristup energetskim zadrugama financiranju i stručnosti, tako da se mogu razvijati na nacionalnoj razini. Prethodne smjernice nisu priznavale energetske zadruge niti davale mandat za države članice da krenu prema tržišnoj potpori za obnovljive izvore, što je energetskim zajednicama donijelo da sve teže mogu pristupiti nacionalnim potpornim shemama za obnovljive izvore. Generalna uprava za konkurenciju otišla je tako daleko da je nedavno to priznala da se njegove postojeće smjernice moraju uskladiti s novim pravilima EU o energetskim zadrugama.

Dirk Vansintjan, predsjednik RESCoop.eu, Europske federacije građanskih energetskih zadruga, kaže: „Okvir Komisije o državnim potporama, uglavnom s naglaskom na tržišno konkurentno nadmetanje predstavljalo je veliku štetu za obnovljive izvore energije u projektima energetskih zadruga potiskujući ih s tržišta. Ova revizija postupka bio je prilika da se državama članicama pruži jasan i pozitivan signal da trebaju stvoriti prostor na tržištu za energetske zajednice. Ovim nacrtom, Komisija je propustila veliku priliku da pomogne građanima staviti u središte energetske tranzicije" Nacrt smjernica bit će otvoren za javno savjetovanje osam tjedana ili do 2. kolovoza 2021.

Tagovi: Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici, obnovljivi izvori energije, Europska unija, DG Competition
PROČITAJ I OVO
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
OTKRIĆA
Merkel: Razgovori sa SAD-om o Sjevernom toku 2 dobro napreduju
LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na samitu G7 u Engleskoj da dobro napreduju razgovori sa Sjedinjenim Državama o plinovodu Sjeverni tok 2.
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE