GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predložila gornju granicu cijena plina u mjesečnim ugovorima

EK predložila gornju granicu cijena plina u mjesečnim ugovorima
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 22:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Korektivni tržišni mehanizam je odgovor Komisije na zahtjev više od polovice država članica da se ograniče cijene plina, koje su proteklih mjeseci dosegnule rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Privremeni mehanizam, koji bi bio uspostavljen 1. siječnja 2023. i ograničen na godinu dana, ima za cilj ograničiti cijene mjesečnih ugovora, za isporuku za sljedeći mjesec, na nizozemskom tržištu plina TTF, koje služi kao referenca za većinu transakcija u EU-u.

Prema ideji Komisije, korektivni mehanizam koji bi ograničio cijene plina aktivirao bi se samo u slučaju prekomjernog povećanja cijena, koje nije uvjetovano tržišnim razlozima. Glavna svrha takvog mehanizma bila bi odvraćanje od umjetnog podizanja cijena plina, čemu znaju pribjegavati akteri na plinskom tržištu kako bi povećali profit.

“Ovdje nije riječ o intervenciji na tržištu kako bi se fiksirale cijene na umjetno niskoj razini. Ovaj mehanizam je za krajnju nuždu, za sprječavanje slučajeva prekomjerno visokih cijena, koje nisu u skladu s kretanjem cijena na globalnom tržištu”, rekla je povjerenica Kadri Simson.

Mehanizam bi se aktivirao automatski kada se ispune dva uvjeta: kada cijena plina na TTF-u bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna, objasnila je povjerenica za energiju Kadri Simson.

Prema prijedlogu Komisije, mehanizam bi se mogao u svakom trenutku deaktivirati ako bi doveo do poremećaja na tržištu, primjerice u slučaju da proizvođači preusmjere svoje brodove s plinom prema tržištima koja bi plaćali više što bi dovelo do nestašica u Europi.

Trenutačno je ugovorna cijena na TTF-u oko 120 eura za megavat sat, a u kolovozu je dosegnula iznos preko 340 eura.

Po prijedlogu Komisije, mjesečni ugovori koji bi prelazili 275 eura po megavat satu, ne bi bili dopušteni. Ove godine mjesečni ugovori nisu prelazili iznos od 275 eura, osim u nekoliko dana krajem kolovoza.

O ovom prijedlogu razgovarat će ministri energetike država članica koji će se u četvrtak okupiti na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Tagovi: plin, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
ODOBRENJE
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
WASHINGTON/HOUSTON - Chevron Corp je u subotu dobio američku licencu koja drugoj po veličini američkoj naftnoj tvrtki omogućuje proširenje proizvodnje u Venezueli i dopremanje sirove nafte iz te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države.
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
OIE
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
BERLIN - Prema studiji Njemačkog ekonomskog instituta (IW) objavljenoj u subotu, nedostatak kvalificiranih radnika prijeti usporiti prijelaz Njemačke na obnovljivu energiju.
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
POSLOVI
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
FRANKFURT - Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod razine od 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog vala covida i oprezom trgovaca u očekivanju dogovora zapadnih zemalja o cjenovnom limitu za rusku naftu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE