GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekološki zahtjevi koče norveški boom vjetroelektrana

Ekološki zahtjevi koče norveški boom vjetroelektrana
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška planira postrožiti propise za gradnju kopnenih vjetroelektrana, uključujući visinu turbina i kraće vremenske rokove projekta, kao odgovor na javne pozive za zaštitu prirode i okoliša prilikom odobravanja lokacija za razvoj "kopnenih" projekata energije iz vjetra.

Norveška vlada predložila je nova pravila krajem prošlog tjedna, koja mora odobriti parlament kako bi postala dijelom zakonodavstva.

Novi propisi vjerojatno će utjecati na razvoj kopnenih vjetroelektrana, koji proživljavaju procvat zadnjih godina.

"U budućnosti ćemo omogućiti ograničeni i umjereniji razvoj energije vjetra nego što to trenutno vidimo", rekla je ministrica nafte i energetike Tina Bru na konferenciji za novinare, koju prenosi Reuters.

"To ne znači da će razvoj vjetroelektrana stati", dodala je Bru.

Norveška, najveći proizvođač nafte iz zapadne Europe, počela je prošle godine preispitivati svoj regulatorni okvir za kopnene i morske vjetroelektrane, potaknuta protestima protiv instalacija vjetroturbina u nekim dijelovima zemlje.

Norveški sektor vjetroelektrana na kopnu, u kojem strane tvrtke posjeduju oko polovice postrojenja, trebao bi do kraja 2020. godine udvostručiti svoj instalirani kapacitet, no nakon 2021. godine nesigurnost propisa u vezi s novim razvojnim projektima mogla bi zakočiti snažan razvoj norveških kopnenih vjetroelektrana.

Norveško regulatorno tijelo za energiju NVE, u travnju 2019. godine uvelo je moratorij na nova odobrenja za kopnene projekte vjetroelektrana.

Protesti protiv gradnje vjetroagregata na otoku Froeya kod Trondheima doveli su do obustave građevinskih radova u svibnju 2019., u jednom od najnovijih primjera kako lokalni stanovnici nisu baš toliko "zeleni" kada je riječ o gradilištima u njihovim dvorištima.

Dok preispituje pravila za razvoj vjetroelektrana na kopnu, Norveška je prošlog tjedna otvorila dva morska vjetroparka - Utsira Nord i Sørlige Nordsjo II.

Vjetroelektrane čine gotovo četiri posto norveškog kapaciteta za proizvodnju električne energije, a hidroelektrane 96 posto ukupnog instaliranog kapaciteta.

Tagovi: Norveška, vjetroelektrane, ekologija, Tina Bru
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE