GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektrana Zaporižja isključena iz električne mreže zbog ruskoga granatiranja

Elektrana Zaporižja isključena iz električne mreže zbog ruskoga granatiranja
ISKLJUČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ruski napadi u četvrtak prijavljeni su na širokim područjima Ukrajine, a teško granatiranje u brojnim regijama oštetilo je infrastrukturu, uključujući opskrbu električnom energijom u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Nuklearna elektrana u Zaporižji ponovno je isključena iz električne mreže nakon što su u ruskom granatiranju oštećeni vodovi visokog napona ostavivši je samo s diesel generatorima, priopćila je ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom.

Elektrana u ruskim rukama u kojoj rade ukrajinski radnici ima 15 dana goriva za rad generatora, rekao je Energoatom.

Mete ruskih napada su i Krivij Rih u središnjoj Ukrajini, te Sumi i Harkiv na sjeveroistoku zemlje. Silovite borbe traju u istočnim regijama Luhansku i Donecku.

"Neprijatelj nastoji zadržati privremeno okupirane teritorije koncentrirajući svoje napade na obuzdavanje akcija obrambenih snaga u tim područjima", priopćio je ukrajinski glavni stožer u četvrtak.

Rusija je rekla da cilja infrastrukturu u sklopu kako je naziva "specijalne vojne operacije" da smanji potencijale ukrajinske vojske i ukloni kako tvrdi potencijalnu prijetnju protiv ruske sigurnosti.

Kao posljedice tih napada, ukrajinski civili zadnjih tjedana trpe isključenja struje i smanjenu opskrbu vodom.

Rusija opovrgava da cilja civile, premda su u sukobu poginule tisuće, milijuni ljudi morali napustiti svoje domove a od nekih ukrajinskih gradova ostale su ruševine.

Napadi su izvedeni nakon što je Rusija rekla da nastavlja sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, promijenivši odluku za koju su svjetski čelnici upozorili da bi povećala glad u svijetu.

Tagovi: Elektrana Zaporižja, Ukrajina, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE