GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda BiH mora platiti Strabagu 32,8 miliona KM

Elektroprivreda BiH mora platiti Strabagu 32,8 miliona KM
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2022 / 07:11
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Austrijski “Strabag” dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, prema kojem je državna kompanija “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) dužna isplatiti Austrijancima odštetu od 16,4 miliona eura (32,8 miliona KM), piše“Avaz” pozivajući se na izvore bliske ovoj državnoj firmi.

Radi se o arbitraži koju je pokrenula austrijska firma protiv EPBiH zbog spora u vezi s gradnjom Hidrocentrale (HE) “Vranduk”, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

“Elektroprivreda BiH” je početkom godine obaviještena da je izgubila spor, ali je tek prošle sedmice dobila zvanične podatke te o tome obavijestila i Vladu FBiH i članove Upravnog i Nadzornog odbora. U odštetu su uračunate i kamate.

Prema presudi arbitražnog suda u Briselu, EPBiH dužna je "Strabagu" isplatiti 5,7 miliona eura za bankovnu garanciju, ali i 410.814,08 eura za troškove bankovnih garancija.

Utvrđeno je arbitražom da Austrijancima moraju platiti i 7,8 miliona eura za ostale troškove.

Jedino što “Strabagu” nije presuđeno jeste izmakla dobit, jer je utvrđeno da nisu dokazali da su imali profit iz zaključenog ugovora za projekt HE “Vranduk”.

“Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora kako bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, Strabag, HE Vranduk
PROČITAJ I OVO
Ako vlada ne intervenira, u utorak opet snažno poskupljenje goriva
GORIVO
Ako vlada ne intervenira, u utorak opet snažno poskupljenje goriva
ZAGREB - U utorak prestaje vrijediti vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti.
Štern: Riječka rafinerija mogla bi osigurati dovoljno goriva za Hrvatsku i Sloveniju
PORUKE
Štern: Riječka rafinerija mogla bi osigurati dovoljno goriva za Hrvatsku i Sloveniju
LJUBLJANA - Da je riječka rafinerija u punom pogonu, mogla bi u sadašnjoj energetskoj krizi osigurati potrebe za derivatima Hrvatske i Slovenije, ocijenio je u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Davor Štern koji smatra da bi se tada moglo računati i na stabilnije cijene.
U Los Angelesu zabranjuju izgradnju benzinskih crpki
NOVO DOBA
U Los Angelesu zabranjuju izgradnju benzinskih crpki
LOS ANGELES - Kalifornija je poznata po svojoj ekološkoj politici, a nove odluke pojedinih gradova u ovoj američkoj državi pokazuju da se iu SAD-u planira prelazak na potpuno električna vozila.
Prva dva njemačka LNG terminala će biti operativna na prijelazu godine
LNG
Prva dva njemačka LNG terminala će biti operativna na prijelazu godine
BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u subotu je kazao da će prva dva privremena LNG terminala u zemlji, koja bi trebala pridonijeti da se dokine ovisnost o ruskim energetskim izvorima, biti puštena u pogon krajem ove godine ili početkom 2023.
Mali trgovci najavljuju da će idući tjedan zatvoriti crpke
NA RUBU
Mali trgovci najavljuju da će idući tjedan zatvoriti crpke
ZAGREB - Sudbina malih trgovaca naftnim derivatima još uvijek nije poznata. Oni trenutno gube jednu kunu po svakoj prodanoj litri goriva, a ako Vlada ne donese potrebne mjere većina njih će u utorak morati zatvoriti svoje benzinske crpke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE