GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2

Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.

- S ciljem nadilaženja nastale situacije, a pozivajući se na odluke Vlade FBiH, JP Elektroprivreda BiH je inicirala i održala više sastanaka s resornim ministrom u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona. Provedene aktivnosti nisu dovele do rezultata koji bi omogućio JP Elektroprivredi BiH podnošenje samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije, a što je u skladu sa zaduženjima iz odluka Vlade FBiH, naveli su iz Elektroprivrede BiH, izvijestila je Fena.

U proljeće 2021. u Elektroprivreda BiH je na lokalitetu Podveležja pustila u rad vjetroelektranu sa 15 vjetroagregata. Radi se o investiciji vrijednoj 77 miliona eura, koja predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava spomenutog poduzeća.

Instalirana snaga VE Podveležje iznosi 48 MW, a od puštanja u pogon vjetroelektrana je proizvela 126,17 GWh što premašuje planiranu godišnju proizvodnju, kazali su Feni iz Elektroprivrede BiH.

Pored ulaganja u vjetroenergiju Elektroprivreda BiH u planu ima izgradnju niza solarnih fotonaponskih elektrana širom Federacije BiH. U toku je faza pripreme izgradnje sedam takvih elektrana na lokacijama Gornja Breza, Podveležje, Gračanica (Bugojno), Bijele vode (Kakanj), Kreka – Šićki Bord (Lukavac), Divkovići (Tuzla) i Banovići.

Ukupna planirana izlazna snaga u sedam spomenutih elektrana trebala bi biti oko 225 MW.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, VE Podveležje 2
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE