GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda Crne Gore: Neto dobit 16,2 miliona eura u 2020.

Elektroprivreda Crne Gore: Neto dobit 16,2 miliona eura u 2020.
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 11:23
Autor: SEEbiz
NIKŠIĆ - Ukupni prihodi iz poslovanja EPCG 2020. godine realizovani su u iznosu od 312 miliona eura, a neto dobit kompanije iznosila je 16,2 miliona eura.

Odbor direktora je konstatovao da je tokom 2020. godine, a kao posljedica pandemije Covid-19, EPCG poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova te da je pandemija usporila ekonomiju i negativno uticala i na energetski sektor gdje je došlo do pada potrošnje električne energije, pada naplate i nestabilnosti berzanskog trgovanja. Prihod 2020. godine je bio manji za 14,9 miliona eura u odnosu na isti period 2019. godine, dok su ukupni rashodi iz poslovanja iznosili 300,3 miliona eura, što je manje u odnosu na 2019. godinu za 4,1 milion eura.

Dodatni trošak u odnosu na isti period 2019. godine godine EPCG je imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou u iznosu od oko 9,8 miliona eura.

I pored očekivanih rezultata, EPCG je kao društveno odgovorna kompanija, a usljed negativnog uticaja pandemije u ovom periodu, dodatno subvencionisala skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, u iznosu od 1,55 miliona eura.

I pored dobre pogonske spremnosti i stabilnog funkcionisanja proizvodnih objekata, jedan od glavnih faktora ovakvog rezultata u odnosu na 2019. godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrološke situacije. Proizvodni objekti u sastavu EPCG u 2020. godini proizveli su 2.819,2 GWh električne energije, od čega je TE „Pljevlja“ proizvela 52,76 odsto. Naime, tokom 2020. godine TE „Pljevlja“ proizvela je rekordnih 1.487,5 GWh, 12,9% više od plana i oko 7% više u odnosu na ostvarenje iz 2019. godine. HE „Perućica” je u 2020. godini ostvarila proizvodnju od 672,1 GWh, što je 29,4% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu 2019. godine. HE „Piva” je u ostvarila proizvodnju od 657,3 GWh, što je 1,2% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine.

Odbor je saopštio da period od početka 2021. godine do danas, predstavlja jedan od najproduktivnijih u istoriji kompanije. Akumulacije su na maksimumu a pogonska spremnost hidroelektrana je omogućila da se za prva dva mjeseca proizvede 617 GWh što je za 243 GWh više od planirane. Prodaja električne energije za prvi kvartal biće na nivou od 885 GWh i vrijednosti od 46 miliona eura, a pozitivni saldo, u dijelu kojim se bavi Direkcija za upravljanje energijom, procjenjuje se na 35,4 miliona eura. Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova, investicioni ciklus Kompanije se sprovodi nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori.

Odbor direktora je konstatovao da su i kompanije, koje posluju u sastavu EPCG grupe (CEDIS, Rudnik uglja Pljevlja i EPCG Beograd), završile 2020. godinu sa dobrim poslovnim rezultatom te da će materijal o finansijskim i konsolidovanim iskazima za 2020. godinu biti spreman za usvajanje u zakonskom roku, a tokom redovne Skupštine akcionara Društva.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
SMJENA
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
ZAGREB - Direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija opozvan je s dužnosti, potvrdili su u petak iz te gradske tvrtke dodavši da s poduzetnicima koje opskrbljuju, pregovaraju uvjete o nastavku suradnje.
Cijene nafte porasle prema 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, potaknute prognozom da će potražnja zamjetno nadmašiti ponudu zbog prijelaza industrije sa skupog plina i ugljena na naftne proizvode.
Ina će zbog Uredbe premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha
GORIVO
Ina će zbog Uredbe premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha
ZAGREB - Iz Ine su izvijestili da će zbog Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, čije odredbe uzrokuju značajan negativni utjecaj na poslovanje kompanije, svoja premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha, dok je opskrba standardnim gorivima sigurna.
I Njemačka pomaže kućanstvima s računima za struju
POMOĆ
I Njemačka pomaže kućanstvima s računima za struju
FRANKFURT - Njemačka je u petak najavila da će gotovo prepoloviti naknadnu za obnovljive izvore energije kako bi pomogla kućanstvima plaćati visoke račune za struju, objavili su u petak operateri transmisijskih sustava.
Grčka i Egipat povezuju elektroenergetske sustave
POVEZIVANJE
Grčka i Egipat povezuju elektroenergetske sustave
ATENA - Grčka i Egipat dogovorili su da će u istočnom Mediteranu položiti podvodni kabel kojim će se struja proizvedena u sjevernoj Africi iz obnovljivih izvora transportirati u Europu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE