GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Smanjenje emisija štetnih plinova zahtijevat će ogromna ulaganja u vađenje minerala i metala koji su nužni za elektrifikaciju i skladištenje energije, a energetska tranzicija izmijenit će i geopolitičku kartu svijeta.

Potražnja za mineralima, uključujući grafit, litij i kobalt, mogla bi se gotovo ušesterostručiti do 2050. godine, kako bi se zadovoljila sve veća potreba za korištenjem geotermalne i energije vjetra i Sunca, kao i za skladištenjem energije, izračunala je Svjetska banka u izvješću iz 2020.

U Banci procjenjuju da će energetska tranzicija zahtijevati više od tri milijarde tona metala i minerala.

Metali poput nikla i kobalta ključna su sirovina za sektor baterija, objašnjavaju izvršni direktori kompanija. Potražnja za bakrom rast će, pak, zbog proizvodnje cijevi i žica za elektrifikaciju, dodaju.

„Vidimo da uporaba električnih vozila, vjetroelektrana i fotonaponskih sustava zahtijeva do pet puta veću količinu bakra. Ne možete pritisnuti tipku i proizvesti više bakra“, rekao je izvršni direktor trgovačke kuće Trafigura Jeremy Weir.

Razvoj rudnika bakra, po njegovim riječima, može trajati između pet i 10 godina, što stvara pritisak na dostupne zalihe bakra. To znači da "značajan deficit u opskrbi" tim metalima, rekao je Weir.

U veljači cijene bakra na londonskoj burzi metala dosegnule su najvišu razinu od kolovoza 2011. godine.

Nova geopolitička karta

Ogromne količine potrebnog bakra mogle bi izmijeniti i geopolitičku kartu svijeta, rekao je globalni voditelj istraživanja roba i globalnih investicija Goldman Sachs Jeff Currie.

Veliki proizvođači bakra, poput Čilea, mogli bi preuzeti ulogu sličnu onoj koju Saudijska Arabija danas ima u naftnoj industriji, dodaje Currie.

Države poput Demokratske Republike Kongo mogle bi pak postati ključni dobavljači unatoč nestabilnim vladama koje uključuju visoku razinu rizika, kao što je u današnjoj proizvodnji nafte slučaj s Venezuelom, objašnjava on.

SAD spada među vodeće proizvođače bakra u svijetu, ali izazov bi mogao biti plan kabineta predsjednika Joea Bidena da rudnicima propiše poštivanje važećih ekoloških standarda, umjesto strogog nadzora kakvom podliježu rudnici ugljena.

Biden ne isključuje mogućnost izdavanja dozvola za nove rudnike na zemljištu u vlasništvu savezne vlade, rekli su izvori, ali neće dati industriji odriješene ruke da kopa gdje joj se prohtije.

"Živimo u svijetu koji je zasnovan na tehnologiji. Do sada smo konkurentima smatrali samo naftne tvrtke. Sada su nam mnoge među njima partneri, a konkurenti su nam drugi sektori", rekao je izvršni direktor brazilskog naftnog diva Petrobrasa Roberto Castello Branco.

Tagovi: Energetska tranzicija, bakar, kobalt, nafta, minerali, energija vjetra, solarna energija, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE