GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eni u 2023. s dvije trećine manjom dobiti

Eni u 2023. s dvije trećine manjom dobiti
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2024 / 12:59
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanski energetski div Eni lani je zabilježio neto dobit od 4,74 milijarde eura, odn. 66 posto manje nego 2022., što tvrtka pripisuje nižim cijenama nafte i plina.

Smanjila se i prilagođena neto dobit iz poslovanja tvrtke, i to za 38 posto na 8,29 milijardi eura.

Rezultat je bio znatno lošiji od predviđanja analitičara tvrtke Factset. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, objavili su neto dobit od 7,27 milijardi eura.

Eni je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu zabilježio pad čiste dobiti od 76 posto na godišnjoj razini, tako da je ostvario tek 149 milijuna eura. Time je daleko zaostala za predviđanjima analitičara, koja su iznosila 1,73 milijarde eura.

Lani su pali i prihodi od prodaje tvrtke, i to za 29 posto na 93,71 milijardu eura, što je također nešto ispod očekivanja analitičara. U posljednja tri mjeseca godine zaustavile su se na 24,62 milijarde eura (u istom razdoblju godinu ranije na 31,53 milijarde eura).

Ako je talijanska grupacija 2022. imala rekordnu dobit zbog visokih cijena nafte i plina, što je bila posljedica početka ruske invazije na Ukrajinu, situacija se promijenila prošle godine. Cijena 159-litarskog barela sjevernomorske nafte Brent lani je u prosjeku iznosila 82,62 dolara, što predstavlja pad od 18 posto na godišnjoj razini, sažima AFP u priopćenju Enija.

U međuvremenu je referentna cijena prirodnog plina prošle godine pala za 65 posto na 41 euro po megavat satu, prenosi AFP.

Tagovi: Eni, dobit, energetika
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE