GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS oborio dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu

EPS oborio dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije postigla je u četvrtak dnevni rekord u prodaji električne energije na slobodnom tržištu od 4,06 milijuna eura, rečeno je Tanjugu u EPS-u.

Ukupna količina prodane električne energije iznosila je 26,67 GWh i plasirana je na burze električne energije u Srbiji i regiji.

U samo tri dana ožujka EPS je na slobodnom tržištu prodao električne energije za 8,8 milijuna eura, kažu u EPS-u.

I u veljači je EPS bio izvoznik struje iu plusu je za više od 21 milijun eura u izvozu struje.

Srbija je ovih dana najveći neto izvoznik električne energije u regiji jugoistočne Europe, podaci su EPS-a.

Rekordi su postignuti iu hidrosektoru, a Hidroelektrana "Zvornik" je 2. marta postigla novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije od 2.923 megavat-sata.

Najbolji dnevni rezultat u 68-godišnjoj povijesti ove drinske hidroelektrane nadmašio je prethodni rekord ostvaren 23. prosinca 2022. za pet megavat sati.

Jedna od najstarijih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije nastavila je da obara rekorde u proizvodnji zahvaljujući obnovljenim agregatima i opremi.

HE "Zvornik" je u potpunosti revitalizirana u periodu od 2016. do 2020. godine, a niz rekorda od završetka tog posla potvrda je kvalitetno i uspješno izvedenih radova.

Na agregatima je u potpunosti zamijenjena glavna elektrostrojarska oprema, ugrađeni su potpuno novi cjevovodi, generatori, blok-transformatori, 110 kV rasklopna postrojenja, sustav upravljanja i zaštite, kao i ostali pomoćni sustavi.

Revitalizacijom HE "Zvornik" njena snaga je povećana za dodatnih 30 megavata i sada iznosi 126 megavata.

Revitalizacija je pridonijela i manjim troškovima održavanja,
dodatnom zaštitom okoliša značajno je poboljšan ekološki aspekt, a radni vijek ove hidroelektrane produljen je za još 40 godina, navode iz EPS-a.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, električna energija, struja
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE