GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS: Rešiti pitanje Kolubare B, Srbija još ne može bez uglja

EPS: Rešiti pitanje Kolubare B, Srbija još ne može bez uglja
UGALJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 18:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B”, poručili su danas čelnici EPS-a.

Predsednik Nadzornog odbora JP „Elektroprivreda Srbije“ Jovan Despotović povodom današnje izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović kaže da je Ministarstvo „zaobišlo Nadzorni odbor EPS pri donošenju strateške odluke o obustavljanju gradnje „Kolubare B”“.

On je naveo i da tačka o „Kolubari B“ nije povučena sa sednice NO, već je, kako kaže, NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje, saopšteno je iz EPS-a.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić reagujući na izjavu Mihajlović navodi da po zakonu rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, i da u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7.00 do 13.00 časova kao i da nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije.

Grčić je rekao da će uvek stati na stranu rudara, navodeći da oni i kada štrajkuju „rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije“.

„Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare” i „Kostolca”“, naveo je Grčić u saopštenju koje je medijima upućeno iz EPS-a.

On je podsetio Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“ i da je na osnovu te odluke EPS krenuo u realizaciju projekta koji je, kako kaže, bio u skladu sa zaštitom životne sredine, te smatra da nema razloga da projekat bude izbačen iz investicionog plana.

„Takođe, 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE „Kolubara B“ i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem“, napominje Grčić koji tvrdi da je Mihajlović odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva bez prethodnih analiza i konsultacija.

Grčić navodi i da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase, a JP EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, povlače se iz rada TE „Kolubara A“ i TE „Morava“ ukupne snage 324 MW, postrojenja za odsumporavanje na svim termo blokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 MW, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 MW.

„Zato nam je potrebna TE „Kolubara B”, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW“, ukazuje Grčić i dodaje da građani treba da znaju šta bi bile posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije.

„Bili bismo jedni od retkih zemalja sa dekarbonizacijom elektroenergetskog sektora u većem procentu nego što EU zahteva za svoje članice, izgubili bismo nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji. Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna“, tvrdi Grčić.

On smatra da Srbija ne može da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer bi se na taj način odrekla energetske nezavisnosti.

Mihajlović je ranije danas izjavila da je protest radnika u RB Kolubara u ponedeljak, po prvim procenama, koštao EPS i državu skoro pola miliona evra i da su ti ljudi, prema informacijama koje ima, bili izmanipulisani.

Poručila je da niko nije najavio da se bilo šta od termoelektrana u Srbiji zatvara 2030. godine, kao i da će ljudi ostati bez posla, ali i da ministarstvo stoji iza toga da još nema odobrenja za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

Mihajlović je rekla i da je informisana da je direktor EPS-a (Milorad Grčić) povukao tačku o „Kolubari B“ sa NO.

Tagovi: Kolubara B, Elektroprivreda Srbije, Zorana Mihajlović, Jovan Despotović, Milorad Grčić
PROČITAJ I OVO
Barel nafte blizu 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte blizu 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 75 dolara za barel, uoči izvještaja od kojeg se očekuje da će pokazati pad američkih zaliha iznad očekivanja.
Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte nakon Sjedinjenih Država
NAFTA
Rusija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte nakon Sjedinjenih Država
MOSKVA - Rusija je ove godine nadmašila Saudijsku Arabiju u pogledu dnevne proizvodnje nafte i postala drugi najveći svjetski proizvođač "crnog zlata" nakon Sjedinjenih Država, objavio je državni statistički ured Rostat.
Poništena dozvola Mirzi Teletoviću za malu hidroelektranu na Doljanki
PROBLEMI
Poništena dozvola Mirzi Teletoviću za malu hidroelektranu na Doljanki
SARAJEVO - Kantonalni Sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvolu za malu hidroelektranu Zlate na rijeci Doljanki vlasnika Mirze Teletovića, proslavljenog bh. košarkaša i čelnika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE