GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ERS odustaje od HE Dubrovnik II?

ERS odustaje od HE Dubrovnik II?
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2021 / 08:08
Autor: SEEbiz
TREBINJE - Rukovodstva elektroprivreda Republike Srpske i Crne Gore izrazila su zajedničko opredijeljenje o izgradnji hidroelektrane Sutorina u istoimenom mjestu u Crnoj Gori, što bi bio prvi zajednički projekat ova dva energetska sistema.

U ERS za sada ne žele da govore na ovu temu, navodeći da je riječ samo o inicijalnom razgovoru sa kolegama iz Crne Gore. Međutim, saznanja portala TrebinjeLive.info govore i da je u ovom preduzeću preovladao stav o obustavljanju svih aktivnosti na izgradnji HE Dubrovnik dva zbog nezainteresovanosti hrvatske strane.

- Prije dvije godine je iz Trebinja poslata ponuda za izgradnju HE Dubrovnik dva na adresu HEP-a u Zagrebu. Do danas nema odgovora. Izgradnja HE ''Sutorina'' je najizglednija alternativa za taj projekat", navodi izvor portala.

Izgradnjom HE Sutorina Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ više ne bi zavisile od proizvodnje električne energije u Platu kod Dubrovnika, u kome se svako malo dešavaju problemi koji dovode do zastoja u proizvodnji električne energije.

- Trebinjska mašina u Platu ne radi od kraja marta zbog pojačanih vibracija. U potpunosti je rastavljena i generator je poslat u fabriku Končar, a turbina u slovenačku fabriku Litostroj. Druga mašina, odnosno mašina HEP-a je na mreži i HET i HEP sa te mašine dijele proizvodnju električne energije po 50 odsto", navodi isti sagovornik.

Izgradnjom HE Sutorina riješio bi se i dugogodišnji problem novske rivijere sa pitkom vodom, koja trenutno iz Goričkog jezera, kroz tunel do Plata i cjevovod kroz Konavle dolazi do Herceg Novog. Novljani za te usluge plaćaju Konavlima mjesečno oko 15.000 eura.

I za izgradnju Dubrovnika dva i Sutorine neophodno je pravljenje novog tunela za vode iz Goričkog jezera, s tim da je u Platu već ostavljen prostor za novu elektranu, pa bi njena izgradnja bila znatno jeftinija. Međutim, pošto hrvatskoj strani nije u interesu da se ovaj projekat realizuje, u ERS već neko vrijeme traže alternativno rješenje koje je pronađeno u HE Sutorina.

Tagovi: Elektroprivreda Republike Srpske, Hrvatska elektroprivreda, Hidroelektrane na Trebišnjici, HE Dubrovnik II, Eleketoprivreda Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE