GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU će se prije ili kasnije morati odreći ruskog plina

EU će se prije ili kasnije morati odreći ruskog plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 10:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES/STRASBOURG - Europska unija morat će se prije ili kasnije odreći ruskog plina i nafte kako bi dodatno pritisnula Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu, izjavio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Pooštravamo naše sankcije kako bismo zadržali maksimalni pritisak na Kremlj. Mislim da će prije ili kasnije biti potrebne mjere za naftu, pa i za plin”, izjavio je Michel u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji, među inim, uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke te najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u svom istupu da peti paket sankcija sigurno neće biti posljednji da će EU i dalje zaoštravati mjere protiv Rusije.

Ona je upozorila ruske vlasti da će odgovorni za ratne zločine morati pred sud.

“Svi smo vidjeli uznemirujuće slike iz Buče. To je ono što se događa kada Putinovi vojnici okupiraju ukrajinski teritorij, koji to nazivaju oslobođenjem. Ja to zovem ratnim zločinima i ruske vlast morat će za to odgovarati”, rekla je von der Leyen.

Michel je pozvao ruske vojnike da odbace oružje ako ne žele biti zločinci.

“Imamo poruku za ruske vojnike na frontu: ako ne želite biti zločinci, bacite oružje, prestanite se boriti. Morat će biti ozbiljnih posljedica po odgovorne za grozne zločine”, rekao je Michel.

“Putin ne može i neće dobiti ovaj rat”, istaknuo je Michel.

Michel je rekao da su na zadnjem samitu EU-a kao gosti bili američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski Volodimir Zelenskij, istaknuvši da je “transatlantska potpora Ukrajini čvrsta kao stijena”.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell istaknuo da EU mora nastaviti naoružavati Ukrajinu ako želi pravedan završetak rata.

“Ne želimo da rat završi s podijeljenom Ukrajinom, s milijunima izbjeglih i raseljenih i zato moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu”, rekao je Borrell.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, Charles Michel, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE