GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU je u lipnju prvi put u povijesti uvezla više američkog nego ruskog plina

EU je u lipnju prvi put u povijesti uvezla više američkog nego ruskog plina
TKO JE PROFITIRAO?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / Agencije
BRUXELLES - U lipnju ove godine EU je prvi put u povijesti uvezla više plina iz SAD-a u obliku ukapljenog prirodnog plina nego što je taj energent isporučila plinovodima iz Rusije, rekao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) – napisao je Fatih Birol na Twitteru.

Prema njegovim riječima, EU se mora pripremiti za "tešku zimu".

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol objavio je na Twitteru grafikon koji prikazuje pad isporuka plina u EU preko ruskih plinovoda. Kako je napisao, riječ je o "strmoglavom ruskom smanjenju dotoka prirodnog plina u EU". "Pad ruskih zaliha zahtijeva napore da se smanji potražnja u EU u pripremi za tešku zimu", dodao je.

Podaci pokazuju da su Sjedinjene Države u lipnju isporučile Europi oko pet milijardi kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina, dok je obujam ruskih isporuka bio nešto manji od te brojke, objašnjava ruska novinska agencija Tass.

Istodobno dodaje da je Gazprom u nešto manje od prve polovine godine smanjio izvoz plina u zemlje koje nisu članice Zajednice neovisnih država, uključujući izvoz u Kinu, za 28,9 posto na 65,6 milijardi prostornih metara.

Tass navodi nekoliko razloga za manju opskrbu EU, od kojih su neki navodno tehničke prirode. Budući da koncern Siemens Energy ne želi vratiti plinske turbine u Njemačku nakon radova na održavanju u Kanadi zbog kanadskih sankcija Rusiji, protok plina Sjevernim tokom ograničen je na 40 posto maksimalnog kapaciteta. Gazprom je također prekinuo opskrbu bugarskom Bulgargazu i poljskom PGNiG-u jer nisu podmirili svoje račune u rubljama krajem travnja, unatoč zahtjevima Moskve.

Tagovi: ruski plin, američki plin, Europska unija, Fatih Birol, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE