GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Nikad manje isporuke nafte

EU: Nikad manje isporuke nafte
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz / energetika-net
BRUXELLES - Članice Europske unije od sredine ožujka poduzimale su restriktivne mjere kako bi usporile širenje koronavirusa. Tako su, primjerice, ograničavanja u međunarodnom zračnom prometu i preporuke da ljudi ostanu doma i rade od kuće doveli do primjetno manje uporabe goriva.

Preliminarni podaci za ožujak koje je objavio statistički ured Europske unije Eurostat, otkrivaju značajne promjene u isporuci nekoliko vrsta goriva koja se obično koriste u prijevozu. Naime, isporuke benzinskih goriva i kerozina (koji koriste zrakoplovi na mlazni pogon) u 25 članica EU-a (bez Grčke i Estonije) pale su za 15 posto, odnosno 27 posto u usporedbi s veljačom te za 24 posto, odnosno 22 posto u odnosu na prosječnu ožujsku vrijednost u posljednjem desetljeću (2010.-2019.).

Premda se u Europskoj uniji u ožujku isporuka ostalih goriva poput dizela, ukapljenog naftnog plina (UNP) i loživog ulja blago povećala u usporedbi s veljačom, primjećuje se snažan pad u nekoliko članica, piše Energetika-net.

Uvedene mjere zbog pandemije razlikovale su se u članicama po trajanju i ozbiljnosti. Prva zemlja koja je uvela stroge mjere bila je Italija, a učinci su posebice vidljivi u njenim podacima, tj. padu isporuke benzina za čak 40 posto. Italiju slijede Španjolska s padom od 33 posto, i Francuska (-20 posto).

Pritom valja naglasiti kako su isporuke benzina u promatranom mjesecu pale u gotovo svim članicama Europske unije.

Zatim, u nekim državama su isporuke plina i dizela smanjene, dok su u drugim povećane. Najveća smanjenja zabilježena su u Italiji (-26 posto) i Španjolskoj (-11 posto).

Slične rezultate pokazuje i tržište UNP-a. Naime, isporuka ukapljenog naftnog plina smanjila se za 27 posto u Italiji, gdje se UNP naširoko koristi kao pogonsko gorivo.

U Hrvatskoj su, pak, isporuke benzinskih goriva u ožujku bile manje za 3,1 posto u odnosu na veljaču. Također, u nas se bilježe i za 2,8 posto manje isporuke plina i dizela, UNP-a (-18,2 posto) i loživih ulja (-33,3 posto).

Nadalje, državna i međunarodna ograničenja u zračnom prometu koja su uvedena u ožujku imala su veliki utjecaj na potražnju za kerozinom. Stoga su i isporuke tog zrakoplovnog goriva pale na najniže vrijednosti.

Najveće smanjenje isporuka u odnosu na veljaču zabilježeno je u Švedskoj (-57 posto) i Italiji (-52 posto), a slijede Španjolska (-35 posto), Francuska (-28 posto) i Njemačka (-20 posto).

Eurostat javlja kako je i unos sirove nafte u rafinerije u Europskoj uniji u ožujku bio manji za pet posto u odnosu na veljaču, a najveći pad zabilježen je u Francuskoj (-31 posto) i Italiji (-24 posto).

U usporedbi s prosječnom ožujskom vrijednošću iz posljednjeg desetljeća, rafinerijski unos sirove nafte smanjio se u ove dvije države za 58 posto, odnosno 33 posto.

Tagovi: isporuke nafte, naftni derivati, Europska unija, koronavirus u Italiji, koronavirus u Španjolskoj, plin, benzin, kerozin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE