GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odgodio pravila o podjeli dozvola za emisiju ugljika

EU odgodio pravila o podjeli dozvola za emisiju ugljika
UGLJIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 14:25
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europska komisija potvrdit će u veljači pravila za izračun besplatnih dozvola za industrijske emisije ugljika za idućih pet godina, odgodivši plan da dovrši te propise ove godine.

Europsko tržište ugljika (ETS) propisuje da zagađivači moraju kupovati dozvole za svoje emisije, ali određen broj dozvola industrija dobiva besplatno kako ne bi premjestila proizvodnju izvan Europe da izbjegne te troškove.

Nacrt pravila, koji je Reuters dobio na uvid, sugerira da bi većini industrija besplatne dozvole bile smanjenje u najvećoj mogućoj mjeri za idućih pet godina, jer EU želi smanjiti zagađenje i ispuniti klimatske ciljeve. To bi najveće zagađivače stajalo milijune eura.

Europska komisija objavila je u petak da će u veljači finalizirati „referentne točke” koje će odrediti besplatne dozvole za industriju za razdoblje od 2021. do 2025.

Komisija je objasnila da još provjerava podatke od 11.000 tvornica i elektrana obuhvaćenih tržištem ugljika, što će pomoći u izradi pravila.

Kada to dovrši ove godine, države članice obavijestit će EU koliko besplatnih dozvola namjeravaju dati svojim industrijama.

Ako ih planiraju podijeliti previše, Komisija bi mogla primijeniti „korektivni” mehanizam i smanjiti ukupan broj besplatnih dozvola za isti iznos, prije nego odredi konačnu količinu dozvola u drugoj polovici 2021.

„Distribucija besplatnih dozvola 2021. nastupit će nakon što se usvoji ta odluka”, priopćila je Komisija.

Poduzeća će morati predati dozvole EU-u u travnju 2022. kako bi pokrile emisije proizvedene 2021.

Tagovi: dozvole za emisije ugljika, ugljik, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE