GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU-ov embargo i ukidanje lockdowna u Kini podigli cijene nafte prema 117 dolara

EU-ov embargo i ukidanje lockdowna u Kini podigli cijene nafte prema 117 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 18:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 117 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu iz Rusije nakon dogovora EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i ukidanjem lockdowna u Šangaju.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u kolovozu porasla 1,30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116,90 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu dva dolara.

Ugovori s rokovima isporuke u srpnju istekli su u utorak, zaključivši trgovinu u plusu 1,17 dolara, na 122,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni, od 115,72 dolara.

Raspoloženje na tržištu i danas je obilježio dogovor čelnika EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima. Dogovoreno je da će članice EU-a do kraja godine u potpunosti zabraniti uvoz 90 posto ruske nafte. Uvoz derivata trebao bi biti potpuno obustavljen u roku od osam mjeseci.

Embargo ne obuhvaća uvoz ruske nafte cjevovodima, čime je napravljen ustupak Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, zemljama koje nemaju izlaz na more.

Iako europska zabrana potpiruje zabrinutost za opskrbu iz Rusije, neki analitičari smatraju da neće na dulji rok značajnije naškoditi ruskom izvozu.

„Ostajemo pri stajalištu da će Rusija, s vremenom, uspjeti preusmjeriti većinu izvoza i ograničiti maksimalan utjecaj na rusku proizvodnju na 1,5 milijuna barela dnevno”, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci JP Morgan.

Izvori su Reutersu rekli da ruske naftne tvrtke na čelu s Rosneftom u lipnju planiraju ponovno otvoriti bušotine zatvorene zbog zapadnih sankcija.

Potporu cijenama pružilo je i današnje ukidanje lockdowna u Šangaju, što će značiti i snažniju kinesku potražnju za gorivom.

Značajniji rast zakočila su pak medijska izvješšća da neki proizvođači razmatraju mogućnost suspenzije ruskog sudjelovanja u kreiranju proizvodne politike Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, budući da bi takav potez rezultirao većom opskrbom.

Iako nitko nije formalno zatražio da članice OPEC-a proizvode više nafte kako bi nadoknadile potencijalni gubitak ruske nafte, neke zemlje Perzijskog zaljeva počele su planirati povećanje proizvodnje u idućim mjesecima, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući delegate OPEC-a.

Redovni sastanak naftnog kartela o proizvodnoj politici zakazan je za četvrtak.

Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Washingtonu da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u u ožujku porasla više od tri posto, dosegnuvši najvišu razinu od studenog, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 122,94 dolar, što znači da je poskupio 2,93 dolara u odnosu na protekli radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE