GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU planira embargo na uvoz ruske nafte samo pomorskim putem?

EU planira embargo na uvoz ruske nafte samo pomorskim putem?
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 10:03
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ideja mađarskog premijera Viktora Orbana, da se embargo ne uvodi na naftu koja se iz Rusije doprema naftovodom Družba, polako prevladava među članicama Europske unije, piše u petak Večernji list.

Embargo na uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, koji je 3. svibnja predložila Europska komisija, ali on još nije izglasan zbog protivljenja Mađarske, mogao bi biti razvodnjen i na kraju biti izglasan samo kao embargo na uvoz ruske nafte pomorskim putem, ne i naftovodom Družba.

U Bruxellesu se neslužbeno može čuti da takva, originalno mađarska ideja, polako prevladava među državama članicama i da se dogovor na temelju te ideje pokušava pronaći do ponedjeljka, kad počinje dvodnevni, izvanredni sastanak Europskog vijeća na kojem se okupljaju šefovi država i vlada 27 članica Unije.

Usvoji li se šesti paket sankcija EU protiv Rusije u takvom obliku, s naftnim embargom koji vrijedi samo na moru, a ne i na kopnu kojim ide naftovod, EU će moći tvrditi da i dalje smanjuje ovisnost o ruskoj nafti, ali postupnije.

I dalje bi se europski novac iz fondova usmjeravao, primjerice, u Jadranski naftovod (Janaf) kao alternativni pravac za dobavu neruske nafte do rafinerija u srednjoj Europi, ali ne bi se tako brzo dogodio (ako bi se uopće i dogodio) scenarij koji se uz originalni prijedlog Europske komisije činio itekako zamislivim: scenarij da nafta više ne teče iz smjera Rusije.

Kako neslužbeno doznajemo, od 20-ak milijardi eura “novog” novca koji je Komisija u paketu RePowerEU predvidjela za ulaganja u smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima u svih 27 država članica EU, Hrvatska bi mogla računati na oko 400 milijuna eura.

Detaljni izračuni i planovi o tome još se rade, ali to je otprilike iznos koji bi Hrvatska, povrh novca iz postojećih fondova i mehanizma za oporavak i otpornost, mogla uložiti u energetsku infrastrukturu, od novog LNG terminala do jačanja kapaciteta Janafa.

U posljednjim raspravama u Vijeću EU koje su se dogodile iza zatvorenih vrata, kako neslužbeno doznajemo, jedan od prijedloga bio je da se iz država koje nastave primati rusku naftu naftovodom nekako zabrani izvoz naftnih proizvoda u ostale države članice EU koje ne bi imale takvo izuzeće od naftnog embarga, piše novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec.

Tagovi: embargo na uvoz ruske nafte, Janaf, Jadranski naftovod, Družba Adria, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
DOKUMENTI
Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
PLIN
Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
BEČ - Budući da Gazprom ne napuni jedno od najvećih skladišta plina u Austriji, stupanjem na snagu novog zakona o energetskoj sigurnosti, austrijske vlasti će od 1. srpnja preuzeti skladište u Haidachu.
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
PLANOVI
Bugarska i Grčka planiraju izgradnju cjevovoda za vodik
ZAGREB - Bugarska i Grčka planiraju se povezati vodikovim cjevovodom kako bi unaprijedile energetsku sigurnost, a u planu je i cjevovod za ukapljeni prirodni plin koji će povezati Bugarsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju s Grčkom.
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
PLIN
EU očekuje još manje ruskoga plina, priprema plan za smanjenje potražnje
BRUXELLES - "Ozbiljni prekid" u opskrbi Europske unije ruskim plinom izgledan je, kazala je povjerenica za energetiku EU u ponedjeljak te pozvala zemlje da obnove svoje krizne planove za slučajeve problema u opskrbi i koriste druga goriva kad je to moguće kako bi sačuvali plin.
Cijene nafte porasle iznad 114 dolara u očekivanju vijesti sa sastanka G7
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 114 dolara u očekivanju vijesti sa sastanka G7
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, potaknute strahovanjima da bi vodeća gospodarstva svijeta u skupini G7 mogla dodatno ograničiti izvoz ruske nafte i plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE