GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.

Aktualna je Direktiva zadnji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20% energetskih potreba bloka. Kad je riječ o prometu, zelena energija činila je samo 8,9% 2019. prema zadnjim podacima Eurostata iz prosinca 2020. Revidirana direktiva o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu, objavio je Euractiv, prenosi portal energetika-net.

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi puta čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine, iako će taj cilj također uzeti u obzir uklanjanje ugljika iz šumarstva i korištenja zemljišta, čineći bruto cilj više sličnim 52 ili 53% smanjenja.

"Obnovljiva energija igra temeljnu ulogu za postizanje europskog Zelenog sporazuma i za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", stoji u nacrtu Analize troškova i koristi prijedloga, objavljenog na webu industrijske grupe Saveza za obnovljivo grijanje i hlađenje.

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori su stoga ključni za postizanje veće klimatske ambicije za 2030. godinu", navodi se u dokumentu. inicijative koje se razmatraju u nacrtu sažete su u tablici opcija politike.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina
REZERVE
Dokazane rezerve velikih naftnih kompanija iscrpit će se za petnaest godina
OSLO - Dokazane rezerve nafte i plina velikih naftnih kompanija iscrpljuju se alarmantno brzo i suočavaju se s rizikom da se iscrpe za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih polja ne mogu nadoknaditi potrošene količine, upozorava najnovija analiza norveške kompanije Rystad Energy.
Posao na obnovi HE Senj iznimno bitan za Končar
VRIJEDNOST
Posao na obnovi HE Senj iznimno bitan za Končar
ANALIZA - HEP - Proizvodnja i tvrtke iz sastava Grupe Končar u utorak su sklopili ugovor o zamjeni primarne opreme u Glavnoj hidroelektrani Senj, a taj posao je vrijedan 330 milijuna kuna.
Cijene nafte pale prema 68 dolara, u fokusu ponovo širenje zaraze u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 68 dolara, u fokusu ponovo širenje zaraze u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara budući da trgovce zabrinjava kontinuirano naglo širenje zaraze covidom 19 u Indiji, koje je zasjenilo oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u.
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
U PLUSU
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
ZAGREB - HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije više za 61,1 milijun kuna, pokazuju podatci iz revidiranog financijskog izvješća HEP grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE