GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.

Aktualna je Direktiva zadnji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20% energetskih potreba bloka. Kad je riječ o prometu, zelena energija činila je samo 8,9% 2019. prema zadnjim podacima Eurostata iz prosinca 2020. Revidirana direktiva o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu, objavio je Euractiv, prenosi portal energetika-net.

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi puta čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine, iako će taj cilj također uzeti u obzir uklanjanje ugljika iz šumarstva i korištenja zemljišta, čineći bruto cilj više sličnim 52 ili 53% smanjenja.

"Obnovljiva energija igra temeljnu ulogu za postizanje europskog Zelenog sporazuma i za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", stoji u nacrtu Analize troškova i koristi prijedloga, objavljenog na webu industrijske grupe Saveza za obnovljivo grijanje i hlađenje.

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori su stoga ključni za postizanje veće klimatske ambicije za 2030. godinu", navodi se u dokumentu. inicijative koje se razmatraju u nacrtu sažete su u tablici opcija politike.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte snažnom potražnjom kojoj je protuteža bila zabrinutost da će nestašica energenata i dijelova zakočiti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Ćorić: Nastave li cijene goriva rasti doći će do pravednije raspodjele odgovornosti
PORUKE
Ćorić: Nastave li cijene goriva rasti doći će do pravednije raspodjele odgovornosti
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je izjavio da ukoliko cijene goriva nastave rasti i nakon 30 dana, da će doći do "malo pravednije raspodjele odgovornosti", koja je sada prije svega na distributerima.
Češka obustavlja naplatu PDV-a na struju i plin
PDV
Češka obustavlja naplatu PDV-a na struju i plin
PRAG - Češka vlada na odlasku privremeno je obustavila naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na električnu energiju i plin kako bi građanima olakšala teret velikih računa.
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
STRUJA
HEP: Cijena struje za domaćinstva ove zime neće se mijenjati
ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić potvrdio je da će cijena struje za domaćinstva ove zime ostati nepromijenjena.
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
PORUKE
Ćorić: Da nije Vlada intervenirala gorivo bi u utorak znatno poskupjelo
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak navečer objavio je na Twitteru da bi zbog nastavljenog uspona cijena nafte u utorak svjedočili značajnom poskupljenju goriva na benzinskim crpkama da Vlada nije prošli tjedan donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE