GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.

Aktualna je Direktiva zadnji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20% energetskih potreba bloka. Kad je riječ o prometu, zelena energija činila je samo 8,9% 2019. prema zadnjim podacima Eurostata iz prosinca 2020. Revidirana direktiva o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu, objavio je Euractiv, prenosi portal energetika-net.

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi puta čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine, iako će taj cilj također uzeti u obzir uklanjanje ugljika iz šumarstva i korištenja zemljišta, čineći bruto cilj više sličnim 52 ili 53% smanjenja.

"Obnovljiva energija igra temeljnu ulogu za postizanje europskog Zelenog sporazuma i za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", stoji u nacrtu Analize troškova i koristi prijedloga, objavljenog na webu industrijske grupe Saveza za obnovljivo grijanje i hlađenje.

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori su stoga ključni za postizanje veće klimatske ambicije za 2030. godinu", navodi se u dokumentu. inicijative koje se razmatraju u nacrtu sažete su u tablici opcija politike.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, potaknute padom zaliha u najvećem svjetskom kupcu nafte SAD-u na najnižu razinu od siječnja 2020. godine.
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
U PLUSU
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
BEOGRAD – Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio115,7 milijardi dinara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je ta kompanija.
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
U PLUSU
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
ZAGREB - Ina grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od prodaje od 9,27 milijardi kuna, što je za 31 posto više nego u isto vrijeme lani, dok joj je neto dobit iznosila 534 milijuna kuna, za razliku od gubitka u istom razdoblju lani od 965 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Ine objavljeno u četvrtak.
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
POLUGODIŠTE
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
ZAGREB – JANAF d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 377,9 mil. kuna koji su veći gotovo 5% u odnosu na plan, a čime je nastavljeno uspješno poslovno razdoblje. Poslovni prihodi čine 99,5% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE