GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Rusija koristi prirodni plin da ucjenjuje Moldaviju

EU: Rusija koristi prirodni plin da ucjenjuje Moldaviju
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 20:17
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES – Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u četvrtak je rekao da Moskva koristi prirodni plin da ucjenjuje Moldaviju, a premijerka te zemlje kazala je da si ne mogu priuštiti cijene koje Rusija trenutno nudi.

Ugovor Moldavije i ruskog naftnog giganta Gazproma istekao je krajem rujna. Proeuropska premijerka Moldavije Natalia Gavrilita rekla je da Gazprom više ne nudi cijenu kakva je bila u prošlom, trideset godina dugom ugovoru, nego je ona sada tri puta veća, prenosi Reuters.

Kremlj je u srijedu odbacio da ta ruska tvrtka koristi plinske pregovore za dobivanje političkih ustupaka, no s tim se ne slaže Borrell, šef diplomacije Europske unije.

„Porast cijena diljem svijeta nije posljedica korištenja plinskog tržišta kao oružja, no kod Moldavije je to slučaj“, kazao je Španjolac na konferenciji za medije koju je u Bruxellesu održao s Gavrilitom.

Moldavska premijerka je u razgovoru za Reuters rekla da je Gazprom svoju dugogodišnju cijenu od 250 dolara za 1000 kubika plina sada povisio na 790 dolara.

„Rast cijena za Moldaviju je neuobičajeno oštar ... Zemlja to ne može podnijeti politički, ekonomski i socijalno“, naglasila je Gavrilita.

Njenom državom upravlja prozapadna vlada predsjednice Maie Sandu. Ona je na izborima prošlog studenog porazila Igora Dodona, kojemu je sklona Moskva.

Moldavija je bila jedna od 15 sovjetskih republika, a od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine poprište je borbe za utjecaj između Rusije i Zapada.

Gavrilita je moldavskim dužnosnicima rekla da se razgovori s Gazpromom nastavljaju i da je to dobar znak, no da ne zna hoće li doći do dogovora.

EU je ovaj tjedan objavio da će do kraja godine Moldaviji dati 60 milijuna eura pomoći da se nosi s ovom krizom koja je primorala Kišinjev da proglasi izvanredno stanje.

Tagovi: plin, Rusija, Gazprom, Moldavija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE