GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU sastavio popis projekata od posebnog interesa u segmentu strujnih mreža

EU sastavio popis projekata od posebnog interesa u segmentu strujnih mreža
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija izradila je plan za poticanje ulaganja u električne mreže, priloživši popis od 68 projekata sa statusom prioriteta koji osigurava kraći postupak pribavljanja dozvola i financijsku podršku EU, pokazuje nacrt dokumenta.

Prema procjenama EU-a, Europa mora u ovom desetljeću uložiti 584 milijarde eura u modernizaciju energetskih mreža. Mnoge među njima stare su nekoliko desetljeća i iziskuju prilagodbu prijelazu s modela velikih elektrana na fosilna goriva na sustave koji koriste obnovljive izvore.

"Mreže se moraju prilagoditi sustavu električne energije koji će biti u većoj mjeri decentraliziran, digitaliziran i fleksibilan, s milijunima solarnih panela na krovovima i dijeljenjem resursa u lokalnim energetskim zajednicama", stoji u nacrtu dokumenta, dostavljenom na uvid Reutersu.

Kako bi potaknula ulaganja, Komisija će sljedeći tjedan predložiti plan, koji uključuje popis od 68 "projekata od zajedničkog interesa", uz 10 projekata za skladištenje energije, doznaje Reuters na temelju dokumenta dostavljenog na uvid.

Status projektima jamči financijsku podršku EU-a i skraćeni postupak pribavljanja dozvola.

Glasnogovornik Komisije odbio je komentirati nacrt dokumenta koji bi mogao biti izmijenjen prije objave.

Bruxelles je odabrao i više od 40 interkonekcijskih projekata kojima planira odobriti status "projekta do zajedničkog interesa", prema nacrtu dostavljenom Reutersu sredinom mjeseca.

Komisija po nacrtu planira i suradnju s investitorima, regulatorima i kreditnim agencijama kako bi mrežnim projektima olakšali pristup zajmovima, ulaganjima i jamstvima. Paralelno će s Europskom investicijskom bankom istraživati moguće nove instrumente financiranja.

Europska elektroprivreda upozorila je da elektroenergetske mreže postaju usko grlo u opskrbi čistom energijom jer ne mogu pratiti naglo povećanje kapaciteta za proizvodnju.

Mreže imaju rezervne kapacitete koji im omogućuju prihvat više struje no što je u određenom trenutku potrebno i do sada su uspijevale apsorbirati znatno veće isporuke čiste energije.

„Povećali smo udio obnovljivih izvora energije, koristeći u osnovi rezerve u postojećoj infrastrukturi", rekao je voditelj tijela za elektroenergetsku industriju Eurelectric Leonhard Birnbaum sredinom mjeseca.

No, sve više regija u Europi bliži se granicama rezervnih kapaciteta i mreže se pretvaraju u usko grlo, naglasio je Birnbaum

EU i regulatori električnih mreža spremaju se izraditi i preporuke i smjernice za reformu sustava, poput onih o vrstama ulaganja, stoji u dokumentu Komisije.

Tagovi: struja, energija, dalekovodi, energija
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE