GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru

EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 14:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.

EU se sprema izdati obveznice u vrijednosti 750 milijardi dolara kako bi financirao oporavak gospodarstva od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Izlazak Britanije otvorio je problem tržišta koje će Uniji zamijeniti London, a američke sankcije Iranu naglasile su ovisnost Europe o dolaru, budući da su europskim kompanijama onemogućile financijske transakcije s iranskim partnerima.

U takvim je prilikama Komisija u utorak predstavila strategiju jačanja ekonomskog i financijskog sustava, koja bi EU trebala omogućiti da "igra vodeću ulogu u sustavu upravljanja globalnim gospodarstvom i paralelno zaštiti EU od nepoštenih praksi i zloupotreba".

Iako nije ponudio konkretna rješenja, najavivši tek "alate otpora", Bruxelles je u prvi plan stavio euro.

"Jačanje međunarodne uloge eura može zaštititi naše gospodarstvo i financijski sustav od deviznih šokova, smanjiti ovisnost o drugim valutama i osigurati niže transakcijske i troškove osiguranja i financiranja za kompanije iz EU-a", tumači potpredsjednik EK Paolo Gentiloni.

Bruxelles namjerava promicati upotrebu eura u dijalogu s "partnerima među trećim zemljama" i podupirati kreiranje financijskih instrumenata i referentnih vrijednosti u zajedničkoj europskoj valuti.

Zajedničkoj valuti namijenili su i "status međunarodne referentne valute u energetskom i sektoru sirovina, uključujući nove izvore energije poput vodika", stoji u priopćenju.

"Jaki euro važan je za energetski sektor", istaknuo je povjerenik EU-a za energiu Kadri Simson, napomenuvši da je na tržištima energije u EU udio eura u ugovorima za isporuku prirodnog plina porastao u proteklim godinama s 38 na 64 posto.

"Moramo se pobrinuti da se taj trend nastavi i na tržištima novih izvora energije, primjerice vodika, kao i strateškim tržištima obnovljivih izvora energije, u čemu je EU globalni lider", ističe Simson.

Tagovi: energetski sektor, euro, Paolo Gentiloni
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE