GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom

Europa žuri prije embarga napuniti skladišta ruskim dizelom
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europski trgovci žure napuniti skladišta ruskim dizelom prije no što u veljači iduće godine na snagu nastupi embargo na ruske derivate, a alternativni izvori nabave i dalje su ograničeni, tvrde analitičari.

Početkom prosinca na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu, a 5. veljače i embargo na derivate.

Europa većinu dizela uvozi iz Rusije.

Pošiljke ruskog dizela koje bi trebao biti uskladišten u regiji Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) više su nego udvostručene u razdoblju od 1. studenoga do 12. studenoga u odnosu na listopad, rekla je Pamela Munger iz tvrtke za energetsku analitiku Vortex.

Budući da Europa kratkoročno raspolaže tek malobrojnim isplativim alternativnim izvorima nabave, dizel iz Rusije činio je u studenome 44 posto ukupnog europskog uvoza, u odnosu na 39 posto u listopadu, pokazuju podaci Refinitiva.

Rusija je tako još uvijek najveći dobavljač dizela za Europu, iako je njegov udio smanjen u odnosu na razdoblje prije ruske invazije na Ukrajinu kada je činio više od polovine europskog uvoza.

"EU će morati osigurati oko 500 do 600 tisuća barela dizela dnevno kako bi zamijenila obujam uvoza iz Rusije, a zamjena će stići iz SAD-a i iz područja istočno od Sueza, prvenstveno s Bliskog istoka i iz Indije," rekao je Eugene Lindell iz FGE-a.

Rusko plinsko ulje na putu prema regiji ARA vjerojatno će biti brzo potrošeno odnosno prodano budući da su njegove cijene u terminskim ugovorima s kraćim rokovima isporuke na Iceu više nego u onima s duljim rokovima isporuke, procjenjuje Lars van Wageningen iz Insights Globala.

Potražnja je porasla i zato što će ICE Futures Europe uoči stupanja na snagu embarga EU-a zabraniti rusko plinsko ulje s niskim udjelom sumpora.

Od 30. studenoga trgovci će ICE-u morati dokazati da nijedan ruski proizvod nije ušao ni u jedan spremnik u široj regiji ARA-e, uključujući Flushing i Ghent koji će se koristiti za isporuke u siječnju na temelju ICE-ovih terminskog ugovora.

Skladišta u ARA-e primat će rusko plinsko ulje i u prosincu, ali će ono morati biti premješteno u druga skladišta iz kojih se neće moći isporučivati, prema ICE-u.

Neki tržišni igrači procjenjuju da ICE-ova zabrana neće u većoj mjeri utjecati na tržište, s obzirom na općenito niske razine zaliha plinskog ulja i na kontinuirani pad isporuka.

U siječnju ove godine preko Ice-ove web stranice isporučeno je 70 000 tona plinskog ulja, navodi Reuters.

Tagovi: dizel, ruski dizel, gorivo
PROČITAJ I OVO
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute naznakama tijesne opskrbe, slabijim dolarom i očekivanjima oporavka kineske potražnje.
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
POSLJEDICE
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
PARIZ – Pozivanje hitnih službi telefonom možda neće biti moguće u dijelovima Francuske ako ove zime bude dužih nestanaka struje, rekla je danas Christel Heidemann, voditeljica telekom operatera Orange.
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
PRESUDA
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
ZAGREB - Opći sud EU odbio je danas žalbu Austrije na odluku Europske komisije iz 2017. da odobri proširenje nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, koju financijski podupire Rusija.
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
POTEZI
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
BERLIN – Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je danas da će se njegova zemlja povući iz Ugovora o energetskoj povelji.
Katar i Njemačka potpisali sporazum o opskrbi plinom
PLIN
Katar i Njemačka potpisali sporazum o opskrbi plinom
DOHA - Katarski energetski div Qatar Energy sklopio je višegodišnji ugovor o isporuci ukapljenog prirodnog plina (LNG) Njemačkoj, s početkom isporuka predviđenim za 2026. godinu, potvrdio je katarski ministar energetike Saad Sharida al-Kaabi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE