GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europi prijeti velika nestašica dizela

Europi prijeti velika nestašica dizela
DIZEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Globalna tržišta suočena su s pritiskom na dizel gorivo zbog sankcija Rusiji, a Europa je najviše u opasnosti od "sustavnog" nedostatka koji bi mogao dovesti i do racionalizacije goriva, upozorili su najveći svjetski trejderi.

Čelnici triju najvećih trgovaca robom - Vitol, Gunvor i Trafigura - procijenili su da bi zbog sankcija, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, iz Rusije moglo biti izgubljeno čak tri milijuna barela nafte i njenih proizvoda dnevno. Korporativni čelnici govorili su na FT Commodities Global Summitu u Lausannei, piše Energetika-net.

“Europa uvozi otprilike polovicu svog dizela iz Rusije i oko polovicu dizela s Bliskog istoka. Sustavni nedostatak dizela je tu”, rekao je Russell Hardy, prvi čovjek švicarskog Vitola. Taj ruski uvoz čini otprilike 15% europske potrošnje dizela, dok sirovu naftu iz Rusije također prerađuju rafinerije na kontinentu. Hardy je rekao da je prijelaz na veću potrošnju dizela u odnosu na benzin u Europi doveo do nestašice goriva. Dodao je da bi rafinerije mogle povećati proizvodnju dizelskog goriva kao odgovor na više cijene nauštrb drugih proizvoda dobivenih od nafte kako bi pojačale opskrbu, ali je priznao da je racionalizacija moguća.

Torbjorn Tornqvist, suosnivač i predsjednik Gunvor grupe sa sjedištem u Ženevi, rekao je: “Diesel nije samo europski problem, ovo je globalni problem. Stvaran je." Amrita Sen, glavna naftna analitičarka u Energy Aspectsu, rekla je da je "dizel daleko najviše pogođen" naftnim derivatima jer Europa uvozi blizu milijun barela dnevno ruskog dizela, a svijet je ušao u sukob s gotovo rekordno niskim zalihama nafte.

Jeremy Weir, izvršni direktor tvrtke Trafigura sa sjedištem u Singapuru, rekao je da će 2-2,5 milijuna barela ruske proizvodnje nafte nestati s globalnog tržišta, podijeljeno između sirove i rafiniranih proizvoda. “Tržište dizela je iznimno zategnuto. Postat će zategnutije" - dodao je.

Tagovi: dizel, dizelsko gorivo, Vitol, Gunvor, Trafigura
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE