GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina

Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.

“Pregovaramo s našim pouzdanim dobavljačima putem plinovoda. Ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijena”, izjavila je povjerenica Simson uoči izvanrednog sastanka ministara energetike država članica EU-a, koji će se u petak okupiti u Bruxellesu.

Očekuje se da će ministri postići suglasnost oko prijedloga za smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se snizile cijene električne energije za potrošače i mjera za raspodjelu viška prihoda energetskog sektora u korist krajnjih kupaca.

Komisija predlaže obvezu smanjenja potrošnje električne energije za najmanje 5 posto tijekom odabranih sati vršnog opterećenja. Države članice morat će utvrditi 10 posto sati s najvišom očekivanom cijenom i smanjiti potražnju tijekom tih vršnih sati.

Kao drugu mjeru Komisija je prdložila određivanje gornje granice prihoda za “inframarginalne” proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste plin za proizvodnju struje nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit.

Kao treću mjeru Komisija predlaže privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u djelatnostima u sektorima nafte, plina, ugljena i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Skupina država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za predstojeći izvanredni sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina. Pismo s takvim zahtjevom do sada je potpisalo 15 država članica, koje bi mogle osigurati kvalificiranu većinu i usvojiti prijedlog. Ali, da bi prijedlog došao na dnevni red Vijeća mora ga predložiti Komisija, što je izostalo.

Komisija je umjesto toga pripremila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu na ministarskom sastanku.

U tom se dokumentu kaže da su “zanemarive” mogućnosti Rusije da preusmjeri prodaju svoga prirodnog plina prema drugim tržištima ako se odluči na to kao odmazdu u slučaju da EU uvede ograničenje cijene ruskog plina.

“U slučaju potpunog prekida dostave ruskog plina, EU bi se kao cjelina mogao nositi tijekom zime s prosječnom temperaturom zahvaljujući uskladištenim zalihama i planom za smanjenje potražnje koji je usvojen u srpnju”, kaže se u tom dokumentu.

Za one države članice koje su trenutačno ovisne o ruskom plinu treba naći rješenje u punoj solidarnosti ostalih članica, dodaje se u tom dokumentu.

Povjernica Simson kaže da Rusija nije pouzdan partner, nego je uzrok problema.

“Čvrsto vjerujem da je potrebno ograničenje cijene ruskog plina na razini koja bi i dalje bila privlačna za njih da nastave izvoz u Europu”, kaže Simson.

Dodala je da je spremna predložiti ograničenje cijene plina koji je namijenjen za proizvodnju električne energije.

“Ograničenje mora biti na takvoj razini da ne dovede do povećanja potrošnje plina. Jer ako se troši i kupuje više plina na skučenom globalnom tržištu to će potaknuti daljnji rast cijena”, kaže Simson.

Tagovi: Europska komisija, plin, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
ODOBRENJE
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
WASHINGTON/HOUSTON - Chevron Corp je u subotu dobio američku licencu koja drugoj po veličini američkoj naftnoj tvrtki omogućuje proširenje proizvodnje u Venezueli i dopremanje sirove nafte iz te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države.
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
OIE
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
BERLIN - Prema studiji Njemačkog ekonomskog instituta (IW) objavljenoj u subotu, nedostatak kvalificiranih radnika prijeti usporiti prijelaz Njemačke na obnovljivu energiju.
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
POSLOVI
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
FRANKFURT - Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cijene nafte ispod 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod razine od 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog vala covida i oprezom trgovaca u očekivanju dogovora zapadnih zemalja o cjenovnom limitu za rusku naftu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE