GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski zeleni oporavak ciljat će obnovu zgrada, čistu energiju i vodik

Europski zeleni oporavak ciljat će obnovu zgrada, čistu energiju i vodik
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Planovi Europske unije za ekološki prihvatljivim gospodarskim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjerit će se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta, koji bi trebao biti objavljen 27. svibnja.

Nacrt, koji je Reuters dobio na uvid, predviđa kako Europska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika za suzbijanje gospodarskog pada bloka izazvanog virusom.

Komisija je odbila komentirati nacrt koji se može promijeniti prije objave. Također ga moraju odobriti vlade EU-a i Europski parlament.

Nacrt klimatskih mjera u planu oporavka Komisije, koji će se financirati iz dugoročnog proračuna bloka i novog fonda za oporavak EU-a, ima za cilj transformaciju europskog građevinskog fonda kako bi suzbili potrošnju energije, smanjili račune potrošačima i brzo stvorili radna mjesta u građevinskom sektoru.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sustava grijanja.

Prema prijedlogu Komisije, EU će u iduće dvije godine staviti na raspolaganje 15 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije s očekivanim ulaganjima od 25 milijardi eura.

Fond vrijedan 10 milijardi eura, kojim upravlja Europska investicijska banka, također će nuditi zajmove za projekte obnovljivih izvora energije i čistog vodika.

Zeleni vodik smatra se ključnim za postizanje europskog cilja o dekarbonizaciji gospodarstva EU-a do 2050. zamjenom fosilnih goriva u zagađujućim industrijskim procesima.

Komisija planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova i jamstava kojim bi potaknuli prodaju „čistih“ vozila u sljedeće dvije godine. Greenpeace je priopćio kako bi svako javno financiranje proizvođača automobila trebalo biti povezano s obvezama firmi da okončaju prodaju dizelskih i benzinskih automobila do 2028. godine.

EU također ima namjeru do 2025. godine izgraditi dva milijuna stanica za punjenje „čistih“ vozila.

Tagovi: europski zeleni oporavak, Greenpeace, zelena energija, automobilska industrija, obnovljivi izvori energije, energetska obnova zgrada, čisto vodikovo gorivo, vodik
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE