GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EVN Croatia Plin: Ugovorene cijene vrijede sukladno ugovoru i nikakvih izmjena neće biti

EVN Croatia Plin: Ugovorene cijene vrijede sukladno ugovoru i nikakvih izmjena neće biti
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 13:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Vanjskotrgovinska organizacija Austrijske gospodarske komore, Advantage Austria, zajedno s Energetskom akademijom (ENG-A) i EVN Croatia Plin, organizirala je danas webinar pod nazivom „Cijene prirodnog plina u Hrvatskoj“ kojem su nazočili opskrbljivači plina i krajnji korisnici - kupci plina.

Porast cijena na tržištu plina u cijeloj Europi ima snažan utjecaj na tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, a Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin istaknuo je kako je nabavna cijena plina za neke korisnike u 2021. porasla čak 350 posto. Važno je reći da je porastao udio cijene nabave energije plina, pa je tako na primjeru bolnice u Hrvatskoj udio cijene plina u javnoj nabavi u 2021. iznosio 63 posto, dok je udio cijene nabave plina kod istog poslovnog subjekta u 2022. iznosio 89 posto.

Naglasio je kako je EVN Croatia Plin svojim pristupom i pravovremenom reakcijom prošle godine u konačnici osigurao niže cijene plina za svoje korisnike.

„Teško je prognozirati dugoročne cijene plina, ali zbog cjelogodišnjeg monitoringa cijena, u travnju i lipnju prošle godine uočen je kratkoročan, ali značajan rast cijena te smo odmah pokrenuli žurnu akciju i poziv kupcima na ugovaranje plina. Kupcima su ponuđene razne opcije opskrbe prema terminskim cijenama, tako da je do kraja ljeta 2021. većina kupaca ugovorila opskrbu“, izjavio je Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin te naglasio kako ugovorene cijene vrijede sukladno ugovoru i nikakvih izmjena neće biti, što bi kad se govori o ugovorima, trebalo bi standard.

U trenutnoj situaciji gdje se već dogodio drastičan rast cijena, EVN Croatia Plin smatra da su nužne mjere za „ublažavanje šoka“, kako od strane države, koje mogu samo djelomično pomoći, tako i sa strane svih dionika.

Istaknuto je da se treba razmotriti mogućnost uvođenja i dodatnih tržišnih mehanizama za sprečavanje budućih energetskih kriza. „U budućnosti je važno da se, između ostalog, odrede razine strateških zaliha plina na skladištu te razmotri veća fleksibilnost u postupku javne nabave, te obavezno edukacija ljudi koji vode javnu nabavu, osobito u ime drugih institucija“, istaknuo je Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin te da je uz sve mjere za reguliranje cijena plina poželjna i diversifikacija dobavnih pravaca koje bi osigurala stabilnije cijene plina bez naglih i velikih oscilacija.


Što se tiče predviđanja cijena plina, organizatori su istaknuli da na cijene plina utječe niz faktora, ali predstavili su optimistične podatke vezano uz trenutne cijene trgovanja plina na burzama energenata. Cijene po kojima se trenutno trguje s količinama plina za 2024. i 2025. su na razini prije krize, što bi značilo, ako se situacija ne promijeni, da bi u budućnosti krajnje cijene plina za korisnike ipak trebale „normalizirati“ i trebale biti niže od trenutnih.

Tagovi: EVN Croatia Plin, plin, cijene plina, Vlado Mandić
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE